Maladies Dépassées 29: the dark side of the 90s

De volgende aflevering van onze ondertussen al enkele maanden aanslepende uitstap in de wereld der online DJ-sets zal weer op een specifiek thema focussen. Variatie is belangrijk en niemand elke week hetzelfde te horen krijgen. Enfin, dat hoop ik toch. Ik heb genoeg zogenaamde 'new wave classics'-fuiven meegemaakt waar een gedeelte van het publiek elke keer exact dezelfde hits aanvraagt.

Deze keer zal ik me toespitsen op de jaren 1990, ondertussen ook al 29 tot 20 jaar geleden. Hoewel ik me graag als een anarchist profileer, heb ik veel respect voor wetten, meer bepaald voor de wetten van de fysica en andere wetenschappen. Aangezien er geen jaar 0 is, loopt dit decennium van 1991 tot 2000, net zoals het eerste decennium in onze religieus geïnspireerde jaartelling loopt van 1 tot 10.

Velen, waaronder ikzelf, associëren dit decennium vaak met afgrijselijke ontwikkelingen zoals house, techno, de opkomst van salsalessen voor stijve Westerse harken, met goud beladen rappende gangsters die naïeve vrouwen verzamelen en afval van eigen bodem als Clouseau of Dinky Toys. Gelukkig kan ik voor wat tegengif zorgen. De 90s zijn niet enkel het decennium van gitaarhelden uit Seattle, maar ook de periode waarin schitterende platen zijn verschenen van bands als Lacrimosa, Chumbawamba, Bad Religion, Butthole Surfers en de hele derde ska-generatie. Er is meer dan genoeg keuze om er een boeiende avond van te maken.

Hieronder vermeld ik nog even wat men moet doen om deze uiting van vrolijke ontevredenheid mee te beleven.

Men bezoekt eerst de website www.mixlr.com. Men moet een profiel aanmaken, maar de inbreuken op de privacy vallen hier nogal mee. Om een profiel aan te maken, moet men enkel een naam, die in theorie vals kan zijn, en een geldig mailadres opgeven. Daarna moet men een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen. Complexer is het niet.

Vervolgens moet men een programma kiezen dat men wil beluisteren. Hiervoor klikt men op 'Listen'. Het nieuwe scherm bevat bovenaan een zoekfunctie, alwaar men Malcolm Nix kan invullen. Zodra mijn uitzending begint, kan men op mijn pagina op de knop 'Listen' klikken en krijgt men allerlei mooie melodietjes te horen. Filmliefhebbers mogen overigens niet over het hoofd zien dat de ingebouwde volumeknop van Mixlr wel degelijk tot 11 gaat.

Het is opvallend dat Mixlr blijkbaar het best werkt in combinatie met Mozilla Firefox, maar ik kan echt niet uitleggen waarom dat zo is. Wie het beu is, kan trouwens gewoon een ander programma zoeken, want er zijn wereldwijd honderden of misschien zelfs duizenden DJ's die hier gebruik van maken.

Het zal sommigen waarschijnlijk al zijn opgevallen dat ik mijn uitzendingen omschrijf als 'Punk/Ska'. Dat is niet mijn eigen keuze en deze vlag dekt de lading ook niet helemaal. Om een uitzending te kunnen starten, moet ik echter een keuze maken uit de bestaande lijst en opties als 'Techno' of 'Trance' lijken me nog verder van de waarheid te staan. 'Religion' zou nog interessante momenten in de chat kunnen opleveren, maar ik kan niet garanderen dat het ons humeur ten goede zou komen.

Ik vat het kort samen in een paar puntjes.

Datum: zaterdag
Locatie: wereldwijd
Beginuur: 21.15 uur of misschien zelfs iets vroeger
Einduur: 02.30 uur of later, afhankelijk van hoe wakker iedereen dan nog is
Prijs: iedereen mag gratis in zijn eigen huis blijven
Rechtstreekse link: http://mixlr.com/malcolm-nix/ (met een koppelteken dus)