2010-06

2010-06-25

Over het geplande rookverbod in de horeca (deel 4)

Zoals eerder beloofd, heb ik de tekst van de wet betreffende het pesten van rokers die na hun werkweek ook eens rustig samen een pint willen drinken grondig doorgenomen. Hieronder volgt een samenvatting van de implicaties voor de enige sector[1] die de verzuring van onze maatschappij kan tegenhouden. De tekst waarop ik me baseer, is de wet betreffende een algemene regeling voor rookvrije gesloten plaatsen toegankelijk voor het publiek en ter bescherming van werknemers tegen tabaksrook’ van 22 december 2009.

2010-06-17

Over de resultaten van de federale verkiezingen

De stemmen zijn geteld, de processen-verbaal zijn geklasseerd en de resultaten hebben in elke krant gestaan. Tijd om eens te zien wat er nu precies is gebeurd. We overlopen even de partijen in alfabetische volgorde.

BUB
Streefdoel: de eenheid van België bewaren.
Resultaat: buiten Brussel, waar de partij ook al niet echt van de grond komt en waar de Belgische idee sowieso nog sterk leeft, bereikt de BUB hoegenaamd niets.

2010-06-16

Over het programma van Sinner’s Day 2010

Enkele dagen geleden zijn nog zeven nieuwe namen aan de affiche van het festival Sinner’s Day toegevoegd. Hiermee is het programma voor die dag volledig bekend. De eerder vrijgegeven namen hebben we in een eerdere tekst als eens behandeld. Ik beperk me hier dan ook tot een overzichtje van de nieuwkomers.

HEAVEN 17 (GBR)
Volgens Sinner’s Day: De groep die samen met Depeche Mode en Human League synthesizerpop de hitparade (‘(We Don’t Need That) Fascist Groove Thang’, ‘Temptation’) heeft ingeduwd.
Volgens Malcolm Nix: Eigenlijk betreft het hier een afsplitsing van een collectief waar ook The Human League deel van heeft uitgemaakt en eigenlijk betreft het hier eens te meer een groep die zijn radicale uitgangspunten al vrij snel voor toegankelijke pop heeft ingeruild.

2010-06-09

Over stemintenties

“Periodes van geluk zijn lege bladzijden in de wereldgeschiedenis.”[1] Nu de verkiezingen van 13 juni 2010 snel naderen, moet ik me aan mijn belofte houden en een beargumenteerd stemadvies leveren. Dit is ditmaal geen gemakkelijke opgave. Het lijkt me zelfs moeilijker dan ooit tevoren een gefundeerd advies te geven. Daarom heb ik besloten een overzicht te bieden van de mogelijkheden en hun respectievelijke gevolgen. De lezer moet zelf maar beslissen welke gevolgen hem het positiefst lijken.

2010-06-04

Over de toepassing van de schokdoctrine in Griekenland

Nu iedereen, inclusief mezelf, zijn aandacht vooral op onze binnenlandse puinhoop heeft gericht, lijken buitenlandse ontwikkelingen ongemerkt onze radar te passeren. Dit geldt onder meer voor de gevolgen van de Griekse crisis, die na een paar weken de voorpagina’s voor een amper gelezen katern halverwege de krant heeft moeten inruilen. Er valt nochtans iets te melden en het is verre van goed nieuws. Dit is een schoolvoorbeeld van de toepassing van de schokdoctrine zoals die door Naomi Klein uitvoerig is geïllustreerd en geduid[1]. Laten we het gebeurde even samenvatten.