Actieve organisaties

A

Alternative Tentacles

http://www.alternativetentacles.com

Het overbekende label van Jello Biafra. Toch een minpuntje: wie de site bezoekt, komt automatisch in de "store" terecht. Voor de andere rubrieken moet men nog wat doorklikken. Dat valt me toch wat tegen van een zelfverklaard anticommercieel label.

Amedee vzw

http://vzwamedee.webs.com

De vzw heeft niet langer een lokaal, maar bestaat officieel nog. Ik zie dan ook geen reden om deze site, hoewel ondertussen lichtjes out-of-date, te verwijderen. Men weet maar nooit wat de toekomst nog kan brengen.

B

Body Beats

http://www.bodybeats.be

Organisatie gewijd aan de betere undergroundgeluiden. Zeer actief en bijgevolg zeer interessant.

Bradley Manning Support Network

http://www.bradleymanning.org

De Verenigde Staten hebben deze eeuw al een paar hopeloze oorlogen uitgevochten, tegen de Taliban in Afghanistan, tegen zowat iedereen in Irak en tegen hun eigen bevolking in Wall Street. Toch heeft deze eeuw nog maar een echte True American Hero voortgebracht. Ik eis de onmiddellijke vrijlating van Bradley Manning en de veroordeling van alle misdadigers wiens daden hij aan het licht heeft gebracht. Dat is mijn morele plicht.

Bunkerleute

http://www.bunkerleute.be

De organisatie die de gothic-scene in Leuven in leven houdt en uitlaatkleppen biedt. Ondanks de vele 'personeelswissels' na meer dan tien jaar nog steeds bijzonder actief.

C

Change

https://www.change.org

Honderden petities voor even veel goede doelen. Sommige zijn nogal anekdotisch van aard, maar andere zijn belangrijk genoeg om ook mensen in ons eigen kleine landje te beroeren en te overtuigen. Een online handtekening kost niets. Een slechte beslissing onaangevochten laten passeren, kan op termijn zeer veel kosten.

Cinema Zed

http://www.cinemazed.be

Onafhankelijke cinema in Leuven, gevestigd in de gebouwen van kunstencentrum Stuk. Het enige lokale alternatief voor de platvloerse mediocriteit en hebzucht van Kinepolis.

Clockwork quizploeg

http://www.clockworkquiz.be/

De enige overlevende afdeling van het beruchte jeugdhuis Clockwork wint in binnen- en buitenland de meest begeerde trofeeën en organiseert op regelmatige basis aartsmoeilijke quizavonden vol subversieve vragen die menig deelnemer gefrustreerd en bezweet huiswaarts hebben gestuurd. Behoren tot de wereldtop is ook een manier om van de maatschappelijke norm af te wijken.

Clubcircuit

http://www.clubcircuit.be

De officiële site van het clubcircuit, de overkoepelende organisatie van de erkende muziekclubs in Vlaanderen. Informatief voor mensen die graag al eens een concertje meepikken of een algemene interesse in muziek hebben.

Consumentenmeldpunt van het FAVV

http://www.favv-afsca.fgov.be/meldpuntconsument

Deze mensen jagen al die zakkenvullende pseudo-restauranthouders die ons constant bedriegen met minderwaardige producten angst aan. Laat ze de zweep van de consument maar eens voelen. Wie geen hygiëne kan garanderen of kwaliteit kan leveren, moet geen eigen zaak openhouden. Ik plaats deze link ook in de categorie 'Tegendraads Leuven'. Beschouw het als een suggestie...

Creative Commons

http://creativecommons.org

De organisatie achter de Creative Commons license, een volkomen legaal alternatief voor de auteursrechtenmafia die we gemeenzaam Sabam noemen.

D

Dark Entries

http://www.darkentries.be

De site van het gelijknamig tijdschrift, tegelijkertijd verantwoordelijk voor een hoop festivals en concerten in heel het land. Een van de essentiële hoekstenen van de Belgische underground.

Depot Muziekcentrum

http://www.hetdepot.be

Het Leuvens muziekcentrum Het Depot is een vzw die zijn subsidies aanwendt om grote en kleine groepen een kans te geven op te treden in een stad die voor de rest amper nog zalen overhoudt. Na de concerten zijn er regelmatig afterparties tijdens dewelke Malcolm Nix carte blanche krijgt om de aanwezigen in de sfeer te brengen of te houden.

F

Femen

http://femen.org/en

Ah, de revolutie. Altijd plezant eens een paar mensen bezig te zien die gelijk hebben en bereid zijn hard te vechten om gelijk te krijgen. Laat u niet afleiden door bepaalde, eh, onderdelen van hun protestacties. Inhoudelijk staan ze sterker dan de oppervlakkige toeschouwer zou vermoeden. Anders zou een groepje Oekraïners er trouwens ook niet slagen afdelingen in landen als Tunesië of Egypte op te richten. Veel mannen zijn niet klaar om met de standpunten van de zelfverklaarde sextremisten om te gaan, maar dat is mijn probleem niet.

H

Hart tegen Hard

http://www.hartbovenhard.be
Een min of meer ad hoc opgericht verzamelinitiatief van de culturele sector in de brede zin van het woord om zich te verzetten tegen de egoïstische besparingspolitiek die onze economische elite door hun politieke slaafjes laat uitvoeren.

Heartbreak Tunes

http://www.heartbreaktunes.com/en/home

Een van de belangrijkste concertorganisatoren van het land. Herman Schueremans voelt zich nu allicht beledigd. Ik lig er niet van wakker. Misschien wordt hij een dezer ontvoerd, gefolterd, geradbraakt, gecastreerd, gevierendeeld, gegeseld en levend verbrand. Ik lig er niet van wakker.

Het Verschil vzw

http://www.hetverschilvzw.be

De organisatoren van de bekende Club Class-X fuiven in Aarschot. Helaas bezondigen ze zich soms ook aan wat platvloerser evenementen, maar niemand is natuurlijk verplicht naar elke activiteit te gaan.

I

Ihollaback

http://www.ihollaback.org

Een ngo met nobele doelstellingen, meer bepaald (re)acties tegen primitieve macho's die vinden dat ze andere mensen en dan in het bijzonder jonge vrouwen op straat mogen lastigvallen. Heb ik al ergens vermeld dat ik geen principieel tegenstander van de doodstraf ben? Deze planeet is niet groot genoeg voor zowel seksisten als ik.

International Labour Organisation

http://www.ilo.org

De organisatie die goede bedoelingen heeft, maar er in de praktijk niet altijd even veel van terechtbrengt. De International Labour Organisation zou even belangrijk en invloedrijk als de Wereldbank of de World Trade Organisation moeten zijn, maar dat is duidelijk nog niet voor nu.

K

Kickstarter

http://www.kickstarter.com

Crowdfunding is de toekomst. Allez, dat hopen veel beginnende organisaties toch.

Konkurrent

http://www.konkurrent.nl

Een echt onafhankelijk muzieklabel dat lak heeft aan wat de grote majors de massa proberen aan te smeren.

L

Leuvense Biertherapeuten

http://www.lbt.be

De site van de Leuvense Biertherapeuten, oftewel de Leuvense afdeling van vzw Zythos, een organisatie die haar bierproeverijen vaak door DJ-sets van Malcolm Nix laat opluisteren.

N

Netwaves

http://netwaves.org

Organisatie gefocust op allerlei muziek die met een Creative Commons license wordt gemaakt en verspreid. De Leuvense tak is zeer actief en organiseert allerlei avonden vol muziek waar de oplichters van Sabam niets aan verdienen.

O

Onderstroom Records

http://www.onderstroomrecords.net/shop

Een onafhankelijk label uit het Leuvense dat zich specialiseert in postpunkreleases, vooral uit de kelders van al lang vergeten Belgische groepjes. Het is trouwens een vzw en de initiatiefnemer wordt niet door winstbejag gedreven.

Orange Factory

http://www.orangefactory.be

Stoner Rock is nooit echt mijn ding geweest, maar deze mensen proberen tenminste een scene op te bouwen. Ze doen dit niet enkel in Leuven, maar dat hoeft de pret niet te bederven. Een van de meest actieve organisaties uit heel de lijst en dat siert hen.

P

Patrouille Ratatouille

http://patrouilleratatouille.be

Interessant Leuvens initiatief dat jongeren in moeilijke situaties opleidt voor een gastronomische job. Het gevolg is dat ze vaak worden ingehuurd om tijdens allerlei evenementen goedkopen en kwalitatieve hapjes te serveren, wat natuurlijk in ons aller voordeel is.

R

Radio Scorpio

http://www.radioscorpio.be/

De lokale stadsradio die tenminste al één frequentie vrijwaart van hypercommerciële rotzooi. Totaal reclamevrij en alleen daarom al beter dan de rest.

Rate Your Music

https://rateyourmusic.com/

Een interessante en leerrijke online community voor muziekliefhebbers en -verslaafden van alle soorten en formaten.

Rebellion Festival

http://www.rebellionfestivals.com/

Het grootste punkfestival ter wereld. Of ze echt zo rebels zijn, is nog maar de vraag. De gemiddelde Engelse punk heeft meer respect voor de wet dan eender welke Belg.

Reciprocal Records

http://www.reciprocalrecords.com

Punk was en blijft de eerste echte transnationale beweging. Zelfs op Malta spreken ze dezelfde taal als in onze eigen underground.

Richard Dawkins Foundation for Reason and Science

http://richarddawkinsfoundation.org

Bewonderenswaardige stichting die wetenschap boven bijgeloof stelt in een wereld die steeds meer in de omgekeerde richting evolueert. Ik heb eens gelezen dat de 21e eeuw zou worden gekenmerkt door de heropleving van de nood aan spiritualiteit. Ik beschouw mezelf dan ook als een mens van de 22e eeuw.

S

Selor

http://www.selor.be/nl

Ik kan me niet voorstellen waarom iemand voor een privébedrijf zou willen werken. Kleinschalige bedrijfjes kunnen hun personeel misschien nog wat voldoening bieden, maar zodra de uiterst besmettelijke ziekte van de managementcultuur zijn intrede doet, verdwijnt het plezier al snel langs ramen en deuren.

Skawager

https://www.facebook.com/skawager/?fref=ts

Het nieuwe kunstenaarscollectief rond Miraschi en Raf Veulemans, min of meer te beschouwen als de opvolger van het overleden Icon Children. Schitterende ecologisch-industriële combinaties. Men moet de naam trouwens uitspreken als het Engelse woord 'scavenger'.

SP

http://www.sp.nl

Het schijnt trouwens dat we in Vlaanderen ook een socialistische partij hebben. Dat ze hier dan een voorbeeld aan neemt.

Squat.net

https://planet.squat.net
Voor wie graag op de hoogte blijft van wat er zoal gebeurt in het internationale krakersmilieu. Men mag dit vrij letterlijk nemen. Dit gaat niet enkel om een paar Westerse landen waar rebellie relatief gemakkelijk is. De site bevat zelfs hele artikelen in het Arabisch over lokale kraakpanden in landen waar mensen al blij mogen zijn de dag zonder bomaanslag of dronebombardement door te komen.

Stiefel Free Thought Organisation

http://www.stiefelfreethoughtfoundation.org

Deze Amerikaanse miljonair wijdt zijn leven aan het verspreiden en aanvaardbaar maken van het atheïsme. Het is eens iets anders, zeker in vergelijking met die honderden miljonairs die geld besteden om overheden om te kopen, te lobbyen voor nog grotere belastingvoordelen, conservatieve denkgroepen te steunen en progressieve initiatieven de nek om te wringen. Eindelijk eens eentje die zijn geld voor een nuttig doel aanwendt.

Stuk Kunstencentrum

http://www.stuk.be

Soms valt er wel eens iets interessants te beleven in het Leuvense kunstencentrum. Soms. De prijzen in het café zijn vrij duur omdat het bestuur resoluut weigert iets 'in het zwart' te doen. Dat zegt ook al veel over al die andere cafés.

Y

Yesmen

http://theyesmen.org

Een organisatie van zelfverklaarde oplichters die hun intelligentie gebruiken als wapen tegen de bedrijfsterreur die het kapitalisme op ons laat neerdalen. Als ze ooit een standbeeld krijgen, hebben ze ongetwijfeld de ceo van Goldman Sachs ervan weten te overtuigen dat het een eerbetoon aan de vrije markt is, uitgerust met verborgen camera's om de gegevens van actievoerders rechtstreeks aan de leveranciers van direct marketing te bezorgen.