Boeiende artikelen

A

Acronym Finder

http://www.acronymfinder.com

Dit instrument wordt stilaan noodzakelijk in een wereld die woorden door afkortingen vervangt. ‘F.O.A.D.’ betekent volgens deze site ‘Fall over and die’. Yeah, right…

AlterNet

http://www.alternet.org

Dit is misschien wel de beste site op het hele wereldwijde web. Meer kan ik hier niet over zeggen, want woorden schieten te kort.

Apache

http://www.apache.be

Interessante nieuwssite met kritische artikelen, opgericht door journalisten die bij De Morgen zijn buitengesmeten omdat ze zich tijdens de onderhandelingen over de besparingsronde van 2009 te kritisch hadden uitgelaten. Vroeger was het mogelijk de artikelen gratis te raadplegen, maar dat hebben ze helaas moeten opgeven.

Atheist Manifesto

http://www.truthdig.com/dig/item/200512_an_atheist_manifesto

Een degelijke samenvatting van een standpunt dat hopelijk ooit door alle mensen zal worden gedeeld. De site Truthdig is op zich ook interessant, maar dit stuk is in mijn ogen net iets belangrijker dan de rest.

B

Bandname

http://www.heathenworld.com/bandname

Een site met de origines van duizenden namen van bands. Tegelijkertijd verrassend en grappig, maar helaas ook verschrikkelijk verslavend.

Bradley Manning Support Network

http://www.bradleymanning.org

De Verenigde Staten hebben deze eeuw al een paar hopeloze oorlogen uitgevochten, tegen de Taliban in Afghanistan, tegen zowat iedereen in Irak en tegen hun eigen bevolking in Wall Street. Toch heeft deze eeuw nog maar een echte True American Hero voortgebracht. Ik eis de onmiddellijke vrijlating van Bradley Manning en de veroordeling van alle misdadigers wiens daden hij aan het licht heeft gebracht. Dat is mijn morele plicht.

C

Celebrity Atheists

http://www.celebatheists.com

De opdracht is duidelijk. Word beroemd en laat uw naam hier verschijnen. De lijst is trouwens hier en daar enigszins hilarisch. Zo staat Marilyn Manson in de categorie 'sceptisch tegenover religie' en niet bij de overtuigde atheïsten. In die laatste groep staan Isaac Asimov, Niels Bohr, Fidel Castro en Noam Chomsky dan weer broederlijk naast Asia Carrera. Ik vraag me af of ze dat thuis aan hun vrouw hebben durven vertellen.

Clubcircuit

http://www.clubcircuit.be

De officiële site van het clubcircuit, de overkoepelende organisatie van de erkende muziekclubs in Vlaanderen. Informatief voor mensen die graag al eens een concertje meepikken of een algemene interesse in muziek hebben.

Consumentenmeldpunt van het FAVV

http://www.favv-afsca.fgov.be/meldpuntconsument

Deze mensen jagen al die zakkenvullende pseudo-restauranthouders die ons constant bedriegen met minderwaardige producten angst aan. Laat ze de zweep van de consument maar eens voelen. Wie geen hygiëne kan garanderen of kwaliteit kan leveren, moet geen eigen zaak openhouden. Ik plaats deze link ook in de categorie 'Tegendraads Leuven'. Beschouw het als een suggestie...

D

Dark Entries

http://www.darkentries.be

De site van het gelijknamig tijdschrift, tegelijkertijd verantwoordelijk voor een hoop festivals en concerten in heel het land. Een van de essentiële hoekstenen van de Belgische underground.

Darwin Awards

http://www.darwinawards.com

De ideale site voor wie soms aan zichzelf of aan zijn eigen capaciteiten twijfelt. Op deze site worden postuum prijzen uitgereikt aan mensen die hun eigen genen uit de pool halen door ten gevolge van eigen stommiteiten kinderloos te sterven. Dit is beter dan eender welke zelfhulpgroep en therapie.

De minister van Agitatie

http://ministerievanagitatie.wordpress.com
De blog van Peter Terryn, voltijds en volbloed actievoerder tegen alles wat in deze wereld misloopt, oftewel tegen alles.

Deep Journal

http://www.deepjournal.com

De site van onderzoeksjournalist Daan De Wit. Zeer interessant, zeker voor wie zijn medicatie tegen paranoia niet heeft geslikt.

Den of Geeks

http://www.denofgeek.com

Voor de liefhebbers van wat mensen die zich volwassen gedragen niet meer willen koesteren.

E

Embassy World

http://www.embassyworld.com/embassy/directory.htm

Op het eerste gezicht een eigenaardige keuze voor deze lijst met links, maar vooral de Special Search Tools zijn extreem handig voor wie eens naar het buitenland moet. Een zeer bruikbare en informatieve site die weinig gewone stervelingen kennen.

Evil Bible

http://www.evilbible.com

Grondige analyse van de rotzooi die ons in de naam van de keuze tussen hel en paradijs naar het hoofd wordt geslingerd

F

F-scale zelftest

http://www.anesi.com/fscale.htm

Op deze site kan men de bekende F-scale test van Adorno afleggen en zodoende berekenen in welke mate men fascistoïde neigingen heeft. Mijn score is trouwens 1,83. Voor de duidelijkheid: het is onmogelijk 0,00 te halen.

G

Gig Calendar

http://home.scarlet.be/~md248280

Kalender waarop honderden concerten te vinden zijn. Er is ook de mogelijkheid de kalender in de vorm van een nieuwsbrief wekelijks in de mailbox te krijgen.

Guerilla News

http://www.guerrillanews.com

Een onafhankelijke nieuwssite vol artikelen over onderwerpen die onze pers meestal niet halen.

H

Handleiding voor ontdoping

http://columns.skynetblogs.be/archive/2009/03/20/laat-u-ontdopen-de-proc...

Een handleiding voor wie het niet ziet zitten de procedure zelf op te zoeken. Zeer gebruiksvriendelijk.

I

IgNobel prices

http://www.improbable.com/ig/ig-pastwinners.html

Hoe onwaarschijnlijk ver wetenschappelijk onderzoek van de dagdagelijkse realiteit verwijderd kan zijn, wordt hier met concrete voorbeelden bewezen. Vergeet tijdens het lezen niet dat er amper geld is voor onderzoek naar bepaalde levensbedreigende aandoeningen omdat ze hoofdzakelijk voorkomen in derdewereldlanden waar er toch geen afzetmarkt voor dure geneesmiddelen is.

Infobel

http://www.infobel.com/nl/world/index.aspx

Handige wereldwijde online telefoongids. Handig voor wie zich eens in andere culturen wil onderdompelen zonder de toegang tot de eigen koelkast op te geven.

Institution for the Secularisation of Islamic Societies

http://www.centerforinquiry.net/isis

Een zeer, zeer relevante site. Spijtig dat die ultraliberale aandachtstrut Ayaan Hirsi Ali er ook iets mee te maken heeft.

International Labour Organisation

http://www.ilo.org

De organisatie die goede bedoelingen heeft, maar er in de praktijk niet altijd even veel van terechtbrengt. De International Labour Organisation zou even belangrijk en invloedrijk als de Wereldbank of de World Trade Organisation moeten zijn, maar dat is duidelijk nog niet voor nu.

i

io9

http://io9.com/recommended

They come from the future... Voorbeeldige mix van harde wetenschap en fictie op deze dagelijks aangevulde site. Deze site is zonder meer een van Malcolms ernstigste verslavingen.

K

KifKif

http://www.kifkif.be

Ondanks al de oppervlakkige rotzooi waarmee de officiële media ons overstelpen, kunnen we het debat ook op een ernstige wijze voeren. Deze site wordt allicht weinig bezocht door inwoners van Antwerpse villawijken.

L

Leven in Leuven

http://leveninleuven.be

Een blog die nu nog veel te braaf is. Misschien moeten we daar samen iets aan doen. De inhoud kan het leven in de stad enkel beter weerspiegelen als er ook mensen de moeite doen daar iets over te schrijven.

M

Michael Moore

http://www.michaelmoore.com

De grappigste aller onruststokers bombardeert de bezoekers van zijn site met tientallen anekdotes en meningen. Het is nochtans geen comedy. Het is de wereld waarin wij moeten leven.

N

New Wave Photos

http://www.newwavephotos.com/index.htm

Geen muziek op deze site, maar wel afgrijselijk veel foto's van allerlei alternatieve acts. En dan bedoelen we echt duizenden en duizenden. De site heeft wel constant donaties nodig om te kunnen blijven bestaan. Ik verbied niemand een paar euro's te schenken.

P

Peek-a-Boo

http://www.peek-a-boo-magazine.be

Online magazine voor liefhebbers van alles wat van ver of dichtbij met new wave en aanverwanten te maken heeft.

Political Compass

http://www.politicalcompass.org

Een interessante site om de eigen politieke oriëntatie eens te testen.

R

Rechtenverkenner

http://www.rechtenverkenner.be/Pages/Home.aspx

Er loopt veel mis in de wereld en niemand is echt veilig. Kijk hier na welke rechten u hebt en welke regelgeving op uw situatie van toepassing is. Laat u niet rollen. Kapitalisme is geen mening maar een misdaad.

Rocklist

http://www.rocklist.net/index.htm

Lijstjes. Er zijn er genoeg voor de gecertificeerde neuroten onder ons en daarna volgen er nog.

Ruthless Reviews

http://www.ruthlessreviews.com

Amerikanen die hun gal op zo eloquente wijze weten te spuwen, krijgen natuurlijk onze sympathie. Matt Cale is en blijft de beste filmrecensent van de planeet.

S

Sceptic's Annotated Bible

http://skepticsannotatedbible.com

Boeiende analyse van het heiligste der heilige boeken

Secular Web

http://www.infidels.org

Een informatieve site over de strijd tegen de religieuze waanideeën die hardnekkig de geesten van miljoenen mensen blijven verzieken.

Squat.net

https://planet.squat.net
Voor wie graag op de hoogte blijft van wat er zoal gebeurt in het internationale krakersmilieu. Men mag dit vrij letterlijk nemen. Dit gaat niet enkel om een paar Westerse landen waar rebellie relatief gemakkelijk is. De site bevat zelfs hele artikelen in het Arabisch over lokale kraakpanden in landen waar mensen al blij mogen zijn de dag zonder bomaanslag of dronebombardement door te komen.

Stand van het land

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/schuldklok/integration/prm/frameset/sch...

Voor zij die graag kwantificeren en cijfertjes analyseren.

Studenten in de ether

http://www.ethesis.net/scorpio/sorpio_inhoud.htm

Interessante licentiaatsthesis zoals dat toen nog heette over Radio Scorpio.

Studiedienst van de Vlaamse Regering

http://www4.vlaanderen.be/dar/svr/Pages/default.aspx

De officiële informatiesite van de Vlaamse overheid. Hier staat op overzichtelijke en begrijpelijke wijze uitgelegd wat al die onderbetaalde en overbevraagde journalisten tegenwoordig niet meer in hun artikelen verwerkt krijgen.

T

Taalunieversum

http://taalunieversum.org/sectie/taalhulp

Onmisbare hulp voor de sms-generatie.

Talk Reason

http://www.talkreason.org

Argumenten tegen creationisme, intelligent design en aanverwante vormen van volksbedrog.

TechTarget

http://whatis.techtarget.com

Ideale site voor digitale klunzen zoals de eigenaar van de site. Hier is uitleg te vinden over elke mogelijke vakterm uit het computerwereldje. Voor sommigen allicht lachwekkend overbodig, maar de vraag is in welke mate mensen bereid zijn toe te geven dat ze er eigenlijk ook niet zo veel van begrijpen. Deze site wordt permanent geüpdatet en biedt bijgevolg elke dag weer nieuwe informatie aan.

The Problem with Music

http://www.negativland.com/news/?page_id=17

Bijzonder boeiend artikel waarin Steve Albini uitlegt wat er scheelt aan de muziekindustrie. Wie na het lezen van deze tekst nog steeds een platencontract met een zogenaamde 'major' tekent, is een complete idioot.

Thinking Atheist

http://www.thethinkingatheist.com/home

De site van een gewezen predikant uit de VS die niets anders dan zijn eigen verstand nodig had om de religieuze illusie achter zich te laten

Truth or Fiction

http://www.truthorfiction.com

Controleer eerst of geruchten waar zijn voor u ze verder verspreidt. Hoewel de berichten nu en dan zo vergezocht zijn dat het op een grote satire lijkt, is deze site bedoeld als een ernstige poging om valse 'nieuwsberichten' de wereld uit te helpen.

V

Virus Alert

http://www.virusalert.nl

Massa's informatie voor wie zich niet wil laten hacken.

W

We are Atheism
Wikileaks

http://wikileaks.org

Momenteel misschien wel de belangrijkste site op het hele internet. Bradley Manning for president!

Woordenlijst van de Nederlandse Taal

http://woordenlijst.org

De officiële woordenlijst van de Nederlandse taal. Mail noch sms vormen een excuus om spellingfouten te maken.

Worldometers

http://www.worldometers.info

Overzichtelijk en informatief. De ruwe cijfers, zonder duiding of manipulatie.

Z

Zoekprof

http://www.zoekprof.nl

Een zoekmachine die andere zoekmachines doorbladert om voor de zoeker te zoeken wat hij zoekt.