Eigenzinnige bands

1

164 Streetpunk

http://www.myspace.com/365790874

Lokale punkveteranen die de strijd niet hebben opgegeven. Soms kan een toelichting ook beknopt zijn.

A

Agathocles

http://www.myspace.com/agathocles

Deze groep is en blijft immuun voor het singer-songwritervirus dat ons land nu al bijna een decennium teistert. Play loud or don't play at all.

Al Namrood

http://www.alnamrood.shaytanproductions.com/index.html

De echte rebellen zitten niet op een Leuvens terras of in een Antwerps praatcafé. Dit is de enige Saoedische blackmetalband. Als de plaatselijke autoriteiten de ware identiteit van de groepsleden weten&nbsp;te achterhalen, wacht hen allen de doodstraf. Luister overigens gerust ook eens naar de gratis te downloaden en werkelijk hilarische cover van The Exploited.</p>

All the Madmen

http://www.allthemadmen.co.uk

Een oud punklabel dat is heropgestart als een echte coöperatieve. Zo hoort het. We kunnen enkel hopen dat de rest van de zogenaamde alternatieve scene hier een voorbeeld aan neemt. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat de muziek ook nog eens van hoge kwaliteit is. Dit is de thuisbasis van onder meer The Mob, Zounds en Hagar The Womb. We kunnen enkel hopen dat de rest van de zogenaamde alternatieve scene hier ook een voorbeeld aan neemt.

Alma Dolorosa

http://www.wix.com/almadolorosa/home

Liederen uit de Renaissance en de Middeleeuwen, mooi en met overtuiging gebracht. Dit is waar al die gothic vandaan komt. Tracht tijdens hun concerten vooral de hilarische bindteksten niet te missen.

Angelic Upstarts

http://www.angelicupstarts.net

Eerlijk en integer. Zo hoort het.

Anton Maiden

http://antonmaiden.altervista.org

De site waarop het volledig oeuvre te beluisteren valt van een zwaar depressieve nerd die hoogst bizarre versies van nummers van Iron Maiden heeft gemaakt, maar kort daarop zelfmoord heeft gepleegd. Totaal obscuur, maar wie liever de hitparade beluistert, kan deze site beter niet aan zijn favorieten toevoegen.

Apoptygma Berzerk

http://www.theapboffice.com/

Een van de betere electrobands van de tweede generatie. Tegelijkertijd energiek en melodieus. Ze hebben ook nog nooit in Humo gestaan, wat op zich al een kwaliteitslabel is.

Aroma di Amore

http://www.aromadiamore.be

Een van de meest overtuigende en overtuigde bands ooit, met een aantal van de beste Nederlandstalige teksten aller tijden op hun naam.

B

Baudouins Morts

http://www.wmrecordings.com/?s=les+baudouins+morts

De ultieme cultband Les Baudouins Morts heeft geen eigen site meer, maar hier kan bijna het volledig oeuvre gratis en voorzien van een Creative Commons license legaal worden gedownload, gratis artwork ingebrepen.

Belgian Asociality

http://www.belgianasociality.be

Iedereen behoort tot een generatie. Dit was het nieuwste van het nieuwste toen ik ook eens de deur uit mocht komen. Ondanks al mijn plaatjes was ik er niet bij in 1977. So what? Ik was ook niet bij de bestorming van de Bastille en volgens sommigen was dat eveneens een belangrijk moment in de geschiedenis.

Bérurier Noir

http://beruriernoir.fr/index.php

In feite wil ik hier enkel links opnemen van bands die nog actief zijn, maar deze legende moet toch in leven worden gehouden.

Blutengel

http://www.blutengel.de

Schitterende muziek, hoewel de zanger soms wat pretentieus kan overkomen. Nu ja, dat zullen ze achter mijn rug over mij ook al wel hebben gezegd. De obsessie met vampieren op de recentste cd's kan ook wel beginnen tegensteken, maar gelukkig compenseren de oudere nummers dit meer dan voldoende.

Bobby Sandal

http://www.myspace.com/sandalbobby

Geschifte singer-songwriter, die al jaren actief is, zij het dan zonder enige weerklank. Als dat op zich al geen reden is voor sympathie, weet ik het niet meer. Succes is overroepen.

Bollock Brothers

http://www.bollock-brothers.com

Sommige bands blijven eeuwig bestaan en proberen met wisselend succes constant zichzelf opnieuw uit te vinden. Dit is geen nostalgie. Hun recentere cd's zijn niet slechter zijn dan hun vroegere LP's. Wie dit niet gelooft, moet maar eens op zoek naar 'Cyber Polaroid', een van de meest onderschatte singles van het vorig decennium.

Brassers

http://www.debrassers.be

Ondanks hun ondertussen respectabele leeftijd nog steeds diep in de undergroundcultuur geworteld. Een fantastische band die dringend wereldberoemd moet worden.

Buzzcocks

http://www.buzzcocks.com/site/index.html

Deze band behoeft geen verdere uitleg of introductie. Wie ze nog niet kent, kan beter nu onmiddellijk beginnen luisteren. Het leven is al zo kort.

C

Chumbawamba

http://www.chumba.com/index.php

Nog een cultband die misschien ooit nog eens de energie voor een nieuwe start vindt. Geen enkele tekst is ondertussen irrelevant geworden, wat van weinigen kan worden gezegd. Voor de liefhebbers van trivia: 'Anarchy' was de meest gedraaide cd uit de hele geschiedenis van wijlen jeugdhuis Clockwork.

Citizen Fish / Subhumans

http://www.citizenfish.com

Hoewel de url het niet onmiddellijk laat vermoeden, is dit ook de digitale thuisbasis van Subhumans, ondertussen toch de meest vitale en relevante van alle oldschool punkbands.

Corvus Corax

http://www.corvuscorax.de

De bekendste band uit een genre dat ik voor het gemak 'medieval gothic' noem, hoewel geen enkele term geschikt is om deze wervelwind van geluiden te omschrijven.

D

Der Klinke

http://www.derklinke.be/index.htm

Eigentijdse band die bewijst dat ook een wave die al lang niet meer new is toch nog fris kan klinken. Het leven is te kort om naar commerciële rommel te luisteren, maar lang genoeg om de cd's van Der Klinke eens op te zetten.

Devo

http://www.clubdevo.com

Geen recente band, maar nog steeds zelden geëvenaard.

Dirk Ivens

http://www.dirkivens.com

De site van de veelzijdige electropionier Dirk Ivens, onder meer actief in The Klinik, Absolute Body Control, Dive en Sonar, maar ook regelmatig aan het werk als DJ Skullcrusher.

E

Elakelaiset

http://www.humppa.com/en

Deze Finnen klinken tenminste als niets wat u ooit al hebt gehoord. Of ooit wilt horen, tenzij uw nieuwsgierigheid uw redelijkheid weet te overwinnen. Welkom in de wereld van Hummpa!

Elements

http://www.elementsmusic.be/band.html

Een van de vele bands uit de streek rond Brugge die zijn roots heeft in de Belgische band die maar van bezetting bleef wisselen, Red Zebra. De muziek is goed en het mainstreamsucces blijft dan ook uit.

F

Flahaut

http://www.myspace.com/flahaut

Hiphop van de voormalige zanger van Les al even voormalige Baudouins Morts. Hilarische teksten, maar dat viel natuurlijk te verwachten. Hier en daar manifesteert zich trouwens een ongezonde fascinatie voor tweederangs-kungfufilms.

Frames a Second

http://users.telenet.be/framesasecond/

Eenmansproject van een electroliefhebber die, net zoals bijna iedereen in deze categorie, nooit enige airplay krijgt op de zenders die de massa geven wat ze zich heeft laten wijsmaken te willen. De man is sporadisch ook actief als DJ, maar helaas zelden in het Leuvense.

Front 242

http://www.front242.com/site/content/news.asp

De invloedrijkste band die ons land ooit heeft voortgebracht. Helaas wordt ditzelfde land gekenmerkt door een absoluut gebrek aan smaak of stijl. Milow heeft nu al meer aan zijn muziek verdiend dan deze mensen gedurende heel hun carrière.

G

Gang of Four

http://gangoffour.co.uk

Natuurlijk niet langer in de legendarische bezetting uit 1979, maar zelfs gehalveerd nog steeds beter dan wat de gemiddelde hedendaagse band weet te produceren. Welke pillen slikken die jongeren tegenwoordig om een dergelijk gebrek aan adrenaline te hebben?

Gert Kleinkunst

http://www.gert-kleinkunst.be/

Kleinkunstenaar van eigen bodem, ook deeltijds actief als drummer van Obnoxious Absurdities. Afwisselend mooi en grappig, maar altijd genadeloos kritisch voor wat zich te lande een samenleving durft te noemen. Persoonlijke favoriet: 'Niemand is nog tevreden', dat moeiteloos naast de zogenaamde klassiekers uit de vroege jaren 70 kan staan.

I

Interview Donder, Hel & Hagel in Peek-a-boo

http://www.peek-a-boo-magazine.be/en/interviews/donder-hel-hagel-2017

Mijn interview met een veelbelovende band uit het Leuvense.

J

John Foxx

http://www.metamatic.com

Live beter dan op plaat, wat niet van veel acts uit het elektronische genre kan worden gezegd.

Joy de Vivre

http://www.myspace.com/joydevivre

Joy Division-tribute band met een nog levende zanger, wat op zich een pluspunt is.

K

Kids

http://www.thekidspunk.eu

Ondanks de geruchten eigenlijk niet de allereerste Belgische punkband, maar wel meer dan fantastisch. Na al die decennia live nog steeds meer dan de moeite, vooral in vergelijking met die tientallen door StuBru en Humo gehypete rommelgroepjes die ze de jeugd tegenwoordig trachten op te solferen.

Killing Joke

http://www.killingjoke.com

Deze mensen blijven spelen tot ze dood neervallen, wat de originele bassist overigens al heeft weten waar te maken.

Klinke

http://www.derklinke.be/

Der Klinke is een sympathieke band uit de diepste krochten van het graafschap Vlaanderen. Eigentijds en toch klassiek klinkend. Hoewel hun muziek zeker het beluisteren waard is, zullen ze er, zoals zovelen, langs geen kanten rijk van worden.

L

Leather and Hell

http://www.myspace.com/leatherandhell

Hilarische black metal-parodie. Live onweerstaanbaar, maar eigenlijk ondood.

Legende

Om onverklaarbare redenen heeft De Legende geen eigen site. Voor meer informatie over wat momenteel zonder twijfel de beste band van België is: zie de link naar de site van Elvis Peeters.

Lizard Smile

http://www.lizardsmile.be/

Belgische donkere undergroundband die bijgevolg bijna per definitie nog nooit op StuBru is gedraaid.

M

Massis

https://www.facebook.com/MASSISband

Dit is de nieuwe band van de broertjes Reynders, ooit nog de ruggengraat, alsook darmen en lever, van het legendarische Heibel en nadien nog te bezichtigen in groepen als Triptich, Cloaca en Cabron, ditmaal aangevuld met op gitaar de drummer van wijlen Dead Souls, nog steeds de beste Joy Division tribute band aller tijden. Voorlopig is er enkel een facebookpagina, maar als er ooit een echte site komt, zal ik deze post natuurlijk aanpassen.

Mighty Quiffs

http://www.myspace.com/themightyquiffs

Sporadisch live optredende band van de Benvis Brothers, voornamelijk in correlatie met hun ander project, Radio Modern. Omwille van de verhuis naar Antwerpen enkele jaren geleden is er helaas geen plaats meer voor hen in de rubriek 'Tegendraads Leuven'.

N

Neon Judgement

http://www.theneonjudgement.com

Geweldige muziek en ook live nog steeds de moeite. Potentiële organisatoren moeten echter rekening houden met de frequente misbruiken van het fenomeen 'guestlist'.

O

Obnoxious Absurdities

http://www.obnoxiousabsurdities.be/

Leuvense punkband met weinig respect voor, wel, alles.

P

Poison Girls

http://www.poisongirls.co.uk

Een van de origineelste en authentiekste punkbands ooit, met op zang een Poolse vluchtelinge die net uit de klauwen van de nazi's (de echte, niet de would-be stormtroepen uit De Kastelein) had weten te ontsnappen. Aangezien ze ondertussen 78 jaar oud is, wordt een reünie steeds onwaarschijnlijker.

R

Ramoneurs de Menhirs

http://www.ramoneursdemenhirs.fr

Bretonse folkpunk met onbegrijpelijke Keltische teksten maar een duidelijke boodschap. De erfgenamen van Bérurier Noir zijn nog niet soft geworden.

Red Light Rumors

http://www.reverbnation.com/theredlightrumors

Punky garagerock of zoiets. Uit het Leuvense of zoiets. Een lijst van de groepen waar de leden vroeger nog in hebben gespeeld, zou zoveel terrabytes in beslag nemen dat het internet op aarde zou neerstorten.

S

Sisters of Mercy

http://www.the-sisters-of-mercy.com

Los van de muziek blijft dit de beste site van een band ooit. Probeer zeker ook de minder evidente onderdelen. Gegarandeerd zuiver leesplezier.

Sixth June

http://www.sixthjunemusic.com

Veel Servische bands die het promoten waard zijn, kennen we over het algemeen niet. Dit staat gelukkig mijlenver van de zogenaamde Balkanbeat af.

Spizzenergi

http://www.spizzenergi.com

Sommige mensen blijven eeuwig dezelfde nummers spelen. Gelukkig zijn sommige van die nummers tenminste nog goed ook.

Star Industry

http://www.starindustry.be

Meerdere mensen hebben hen in de loop der jaren verteld dat hun muziek op die van Sisters of Mercy lijkt. Hoe kan dat een verwijt zijn?

Stiff Little Fingers

http://www.slf.com/homebase.cfm

Thuisbasis van een band die tegen alle verwachtingen in nog steeds bestaat en er niet aan denkt de wapens neer te leggen. Ze wonen wel niet meer in Belfast. Hoe zou dat komen?

T

Tim's Favourite

http://www.timsfavourite.com/index.php

Het is niet heel duidelijk of deze band nog actief is, maar talent verdient erkenning. Dit is de beste metal-achtige band die België de afgelopen jaren heeft gekend en ik vrees dat dit ook nog een tijdje zo zal blijven.

TV Smith

http://www.tvsmith.com

De gewezen zanger van The Adverts maakt al meer dan dertig jaar soloplaten. Sympathieke mens. Allicht is dat de reden waarom hij na al die tijd geen succes heeft. Axl Rose heeft zo lang niet moeten wachten. De correlatie lijkt me duidelijk, maar helaas is daarmee de causaliteit niet bewezen.

U

U-Boat

http://www.uboatmusic.be

Leuvense band die liever muziek speelt dan geld verdient. Misschien verandert dat nog als hen eenmaal echt geld wordt aangeboden, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

UK Subs

http://www.uksubs.co.uk

Charlie Harper nadert ondertussen de 100, maar denkt nog niet aan stoppen. Wie zijn wij dan om te stoppen met luisteren?

Ulrike's Dream

http://www.ulrikesdream.net

Leuvense crustpunk met weinig commercieel potentieel. En dan? Dat zei Joe Meek ook over The Beatles en David Bowie. Ik moet ermee leren leven niet altijd gelijk te krijgen.

Usual Suspects

http://www.myspace.com/usualsuspectspunx

Officieel bestaat de band niet meer, maar het blijft een van de beste exportproducten die Leuven ooit heeft voortgebracht. Volgens sommigen spant Stella Artois de kroon, maar Jupiler is sowieso al beter. De grote vraag is nu of ze het ooit de moeite zullen vinden opnieuw samen te komen. Als Take That de mensen een reünie door de strot mag duwen, mogen Leuvense anarchoskapunklawaaimakers dat ook.

V

Vive la Fête

http://www.vivelafete.be

Een van die bands die muziek na de verschrikkelijke jaren 90 weer boeiend hebben gemaakt.

Vive la Fête

http://www.vivelafete.be

Ze recycleren oude geluiden, maar dan wel op een manier dat het nooit oubollig klinkt. Ja, het is oubollig en niet oudbollig, zoals velen denken.

VNV Nation

http://www.vnvnation.com

Pioniers van het subgenre dat de donkere underground de voorbije jaren nog wat in leven heeft gehouden. De titel van hun album uit 2013 bewijst dat ze hebben begrepen waar de kracht van de scene ligt.

W

Welle:Erdball

http://www.welle-erdball.info

Schitterende band. Enige kennis van het Duits is voor luisteraars een pluspunt, maar het is uiteraard niet verplicht.

Wermut

http://www.lecoeurdumonde.com

Duitsers die klinken alsof ze recht uit de Neue Deutsche Welle komen, maar eigenlijk slechts sinds 2001 samen spelen. Zeer goed en uiteraard door de mainstream media genegeerd.

Wire

http://www.pinkflag.com

Wire blijft na meer dan dertig jaar nog actief en creatief. Een voorbeeld voor meerdere generaties.