Geapprecieerde bedrijven

A

All the Madmen

http://www.allthemadmen.co.uk

Een oud punklabel dat is heropgestart als een echte coöperatieve. Zo hoort het. We kunnen enkel hopen dat de rest van de zogenaamde alternatieve scene hier een voorbeeld aan neemt. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat de muziek ook nog eens van hoge kwaliteit is. Dit is de thuisbasis van onder meer The Mob, Zounds en Hagar The Womb. We kunnen enkel hopen dat de rest van de zogenaamde alternatieve scene hier ook een voorbeeld aan neemt.

Alternative Tentacles

http://www.alternativetentacles.com

Het overbekende label van Jello Biafra. Toch een minpuntje: wie de site bezoekt, komt automatisch in de "store" terecht. Voor de andere rubrieken moet men nog wat doorklikken. Dat valt me toch wat tegen van een zelfverklaard anticommercieel label.

B

Babashop

http://www.babashop.nl

Voor wie de opgedrongen normen inzake kledij niet wenst te volgen. Wie er een pashokje bij wil en bijgevolg niet online wil bestellen, moet zich helaas wel helemaal naar Maastricht verplaatsen.

Bandcamp

https://bandcamp.com
Downloadsite voor de echte muziekliefhebbers, te herkennen aan het feit dat ze geen multinationale labels met meer boekhouders dan talent nodig hebben om nieuwe bands te ontdekken. Bandcamp levert een platform. De artiesten van deze wereld moeten er maar voor zorgen dat het beschikbare werk ook de moeite waarde is.

C

Cambio

http://www.cambio.be

Alternatieve formule voor mensen die slechts nu en dan een auto nodig hebben. Malcolm is zelf geen gebruiker van dit systeem, maar staat hier wel degelijk voor de volle 100 percent achter. De instapprijs valt enigszins tegen, maar er zijn natuurlijk sowieso veel kosten verbonden aan het onderhouden van een hele vloot personenwagens.

D

De Vuurvinger

http://devuurvinger.tumblr.com/

Nu The usual Suspects zijn opgedoekt, kan de zanger zijn creativiteit blijkbaar ook op een andere manier kwijt. Hij maakt nu graveringen op houten voorwerpen. Bestellingen met eigen ontwerpen zijn ook mogelijk. Zeker de moeite als u weer eens geen origineel verjaardagscadeau kunt bedenken. Let vooral ook op de Antifa League baseball bats.

E

Ebem

http://www.ebem.be

Een leverancier van aardgas en elektriciteit die na de vervloekte vrijmaking van de markt is opgericht om milieuvriendelijk en duurzaam te leveren aan mensen die niet enkel kijken naar de prijs, maar ook naar de gevolgen voor onze planeet.

Ecopower

http://www.ecopower.be

Het enige voordeel van de vrijmaking van de energiemarkt is dat we nu allemaal kunnen kiezen voor een coöperatieve die enkel en alleen groene stroom levert. Spijtig genoeg, is er zo veel vraag dat nieuwe klanten op een wachtlijst terechtkomen. Persoonlijk heeft Malcolm zes maanden moeten wachten, maar ondertussen is hij wel al jarenlang een tevreden klant. Het bedrijf heeft trouwens zelfs tijdens de bankencrisis nog jaarlijks een dividend uitgekeerd. Blijkbaar volstaat het geen louche deals te sluiten om als bedrijf levensvatbaar te blijven.

Ello Mobile

http://www.ello-mobile.be/nl.aspx

Een gsm-provider die zijn winst aan allerlei over de planeet verspreide goede doelen schenkt en niet onder de voor de rest niets uitvretende aandeelhouders verdeeld. Malcolm is al jarenlang een tevreden klant.

F

Full Moon

http://www.fullmoonstore.gr

"Rock fashion & music merchandise", of zo noemen ze het toch zelf. De beste undergroundshop in Athene is altijd een gezellige tussenstop tijdens de verloren momenten van een vakantiedag. Er zijn eigenlijk twee vestigingen. De eerste is gelegen in Monastiraki, vlakbij de Akropolis, in Normanou Straat. De tweede is gelegen in de wijk Exarchia, de broeihaard van elke goede anarchistische rel, in de Themistokleous straat.

G

Gemm

http://www.gemm.com

Schitterende internationale site voor muziekverzamelaars.

GG Records

http://www.ggrecords.be/records.php

Interessante online shop voor verzamelaars van Belgische plaatjes.

Ghetto Rock

http://www.ghetto-rock.com/Site/default.asp

Sinds het overlijden van oprichter Johan Van Mieghem wordt deze online muziekshop door Nederlanders uitgebaat, maar het aanbod is nog steeds de moeite waard.

H

Hostyou

http://www.hostyou.be

Het bedrijf dat onder meer voor de hosting van deze site instaat. Aangezien ik tot nu toe bijzonder tevreden over hun dienstverlening ben, kan ik er even goed wat reclame voor maken.

Huis Claes

http://www.hetvirtueelkapsalon.be

Laat u niet bedriegen door doorsneekapsalons waar enkel oppervlakkige trutten werken die de opleiding kapsalon hebben gevolgd omdat hun hoofd te leeg is om een ander doel in hun leven te kunnen bedenken en bezoek liever een kapper die de scene tenminste nog enigszins begrijpt.

I

Infobel

http://www.infobel.com/nl/world/index.aspx

Handige wereldwijde online telefoongids. Handig voor wie zich eens in andere culturen wil onderdompelen zonder de toegang tot de eigen koelkast op te geven.

K

Konkurrent

http://www.konkurrent.nl

Een echt onafhankelijk muzieklabel dat lak heeft aan wat de grote majors de massa proberen aan te smeren.

L

La Corneille Noire

https://www.facebook.com/LaCorneillenoire 

This one's for the ladies! Op het gevaar af lange discussies over mijn eigen geaardheid op gang te brengen, maak ik hier toch reclame voor een goede vriendin die de wereld wil voorzien van zelfgemaakte, uitsluitend uit gerecycleerd materiaal gemaakte handtassen. Er zijn allerlei ontwerpen beschikbaar, maar ze staat ongetwijfeld ook open voor persoonlijke wensen en ideeën. Een echte eigen website is er nog niet, maar dat kan natuurlijk nog komen.

M

MaxMind

http://www.maxmind.com/en/home

Goed, het is een commercieel bedrijf, maar het biedt tenminste handige en functionerende bescherming tegen al die oplichtingspogingen die het net verzieken. Bovendien biedt de site de mogelijkheid IP-adressen te lokaliseren, wat ook van pas kan komen.

O

Onderstroom Records

http://www.onderstroomrecords.net/shop

Een onafhankelijk label uit het Leuvense dat zich specialiseert in postpunkreleases, vooral uit de kelders van al lang vergeten Belgische groepjes. Het is trouwens een vzw en de initiatiefnemer wordt niet door winstbejag gedreven.

One Way Static

http://onewaystatic.com

Het nieuw label van een oudgediende uit JH Clockwork, Café Clockwork en allerlei andere kleinschalige initiatieven die ik hier ooit misschien nog eens exhaustief opsom. One Way Static specialiseert zich in de vergeten soundtracks van cultfilms uit de tijd toen die nog grensverleggend waren. Er is ook een forum voor vinylliefhebbers met de prachtige naam 'Spin the blackest circles'.

R

Reciprocal Records

http://www.reciprocalrecords.com

Punk was en blijft de eerste echte transnationale beweging. Zelfs op Malta spreken ze dezelfde taal als in onze eigen underground.

S

SDNA

http://www.sdna.nl

Nanotechnologische beveligingsmethode voor dure of moeilijk te vervangen voorwerpen. Alle DJ-toestellen die Malcolm Nix meesleept, zijn hiermee beveiligd en bijgevolg eeuwig te herkennen. De afkorting zelf staat voor 'synthetisch dna', maar dat is natuurlijk niet meer dan goedkope marketingpraat. Een van de belangrijkste eigenschappen van dna is namelijk dat het naar zijn eigen voortplanting streeft en dat is hier natuurlijk niet het geval.

Shot Dead in the Head

http://www.shotdeadinthehead.com

Online shop met honderden grappige T-shirts. Enige kennis van film en cultfenomenen helpt wel meer dan een beetje.

Sonora

http://sonora.name/default.aspx

De firma waar Malcolm alle toestellen haalt of laat herstellen die hij als DJ nodig heeft. Groot aanbod, goede klantenservice, snelle bediening. Zouden ze mij na al die lovende woorden niet eens wat korting geven? Of moet ik de excellente dienstverlening na verkoop ook nog vermelden?

T

T-shirt Hell

http://www.tshirthell.com/hell.shtml

Grappige T-shirts voor wie geen uniform moet dragen. Uniformen moeten trouwens altijd netjes worden gestreken. Dat is al een reden om uit het leger weg te blijven.

Triodos Bank

http://www.triodos.be/nl/over-triodos-bank

Voor de lezer met geld. De enige in België actieve bank die voor de volle 100 percent voor ethische beleggingen kiest. Geen excessieve bonussen voor de managers of investeringen in dubieuze bedrijven die enkel aan de short-term return denken.

Troma Entertainment

http://www.troma.com

De site van de beste filmproductiefirma ter wereld. Deze prenten hebben tenminste stijl en smaak. Spijtig genoeg is het bijna onmogelijk dvd's met Nederlandstalige ondertitels te vinden.

V

Vi-Tes

http://www.vi-tes.be

De Leuvense fietskoerier, ideaal voor kleine pakjes die men thuis wil krijgen.

W

Watzmann

http://www.watzmann.nl

Online shop waar de onbekendste obscuriteiten uit de muziekgeschiedenis vaak te vinden zijn. Helaas valt de prijs nu en dan ook tegen.

Who's Your Daddy Records

http://www.wydr.nl

Deze winkel is bijzonder handig voor vinylverzamelaars omwille van het ruime aanbod aan binnen- en buitenhoezen. Online bestellingen kunnen ook door middel van overschrijvingen worden betaald, wat betekent dat ook mensen zonder Visa hier terecht kunnen.

Wool-e-shop

http://www.wool-e-shop.be

Platen- en cd-winkel van een ex-Leuvenaar die, zoals zovelen, naar Gent is verhuisd. Zeer uitgebreid aanbod, van moeilijk te vinden tweedehandsplaatjes tot gloednieuwe releases. De Wool-e-shop is trouwens ook vaak te vinden op allerlei alternatieve concerten en festivals.