Inspirerende initiatieven

A

All the Madmen

http://www.allthemadmen.co.uk

Een oud punklabel dat is heropgestart als een echte coöperatieve. Zo hoort het. We kunnen enkel hopen dat de rest van de zogenaamde alternatieve scene hier een voorbeeld aan neemt. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat de muziek ook nog eens van hoge kwaliteit is. Dit is de thuisbasis van onder meer The Mob, Zounds en Hagar The Womb. We kunnen enkel hopen dat de rest van de zogenaamde alternatieve scene hier ook een voorbeeld aan neemt.

Amedee vzw

http://vzwamedee.webs.com

De vzw heeft niet langer een lokaal, maar bestaat officieel nog. Ik zie dan ook geen reden om deze site, hoewel ondertussen lichtjes out-of-date, te verwijderen. Men weet maar nooit wat de toekomst nog kan brengen.

B

Bradley Manning Support Network

http://www.bradleymanning.org

De Verenigde Staten hebben deze eeuw al een paar hopeloze oorlogen uitgevochten, tegen de Taliban in Afghanistan, tegen zowat iedereen in Irak en tegen hun eigen bevolking in Wall Street. Toch heeft deze eeuw nog maar een echte True American Hero voortgebracht. Ik eis de onmiddellijke vrijlating van Bradley Manning en de veroordeling van alle misdadigers wiens daden hij aan het licht heeft gebracht. Dat is mijn morele plicht.

C

Cambio

http://www.cambio.be

Alternatieve formule voor mensen die slechts nu en dan een auto nodig hebben. Malcolm is zelf geen gebruiker van dit systeem, maar staat hier wel degelijk voor de volle 100 percent achter. De instapprijs valt enigszins tegen, maar er zijn natuurlijk sowieso veel kosten verbonden aan het onderhouden van een hele vloot personenwagens.

Change

https://www.change.org

Honderden petities voor even veel goede doelen. Sommige zijn nogal anekdotisch van aard, maar andere zijn belangrijk genoeg om ook mensen in ons eigen kleine landje te beroeren en te overtuigen. Een online handtekening kost niets. Een slechte beslissing onaangevochten laten passeren, kan op termijn zeer veel kosten.

Covers Project

http://www.coversproject.com

Doe gerust mee. Kennis is macht. Kennis kan daarnaast eveneens overbodig zijn. Dat geldt voor macht ook.

Creative Commons

http://creativecommons.org

De organisatie achter de Creative Commons license, een volkomen legaal alternatief voor de auteursrechtenmafia die we gemeenzaam Sabam noemen.

F

Femen

http://femen.org/en

Ah, de revolutie. Altijd plezant eens een paar mensen bezig te zien die gelijk hebben en bereid zijn hard te vechten om gelijk te krijgen. Laat u niet afleiden door bepaalde, eh, onderdelen van hun protestacties. Inhoudelijk staan ze sterker dan de oppervlakkige toeschouwer zou vermoeden. Anders zou een groepje Oekraïners er trouwens ook niet slagen afdelingen in landen als Tunesië of Egypte op te richten. Veel mannen zijn niet klaar om met de standpunten van de zelfverklaarde sextremisten om te gaan, maar dat is mijn probleem niet.

G

Grijze lijst van de FOD Economie

http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/arnaques/Bedrog_beroepsgidsen_r...

Eindelijk eens een goed initiatief. Hopelijk krijgen we op termijn nog andere lijsten met zogenaamde ondernemers wiens gezelschap men best mijdt.</p>

H

Hart tegen Hard

http://www.hartbovenhard.be
Een min of meer ad hoc opgericht verzamelinitiatief van de culturele sector in de brede zin van het woord om zich te verzetten tegen de egoïstische besparingspolitiek die onze economische elite door hun politieke slaafjes laat uitvoeren.

Huurschatter

https://www.woninghuurprijzen.be

Deze site wordt ook wel eens "De Huurschatter" genoemd, maar dat is dus niet de officiële benaming. Hier kan men berekenen wat de huurwaarde van een woning ongeveer is. De Open Vld heeft zich hier fel tegen verzet, wat natuurlijk voor het veelvuldig gebruik van de hier te vinden informatie pleit. De Open Vld moet dringend onder de kiesdrempel verdwijnen. Hopelijk kan ik deze tekst na de komende verkiezingen ook in die zin aanpassen.

I

Ihollaback

http://www.ihollaback.org

Een ngo met nobele doelstellingen, meer bepaald (re)acties tegen primitieve macho's die vinden dat ze andere mensen en dan in het bijzonder jonge vrouwen op straat mogen lastigvallen. Heb ik al ergens vermeld dat ik geen principieel tegenstander van de doodstraf ben? Deze planeet is niet groot genoeg voor zowel seksisten als ik.

Institution for the Secularisation of Islamic Societies

http://www.centerforinquiry.net/isis

Een zeer, zeer relevante site. Spijtig dat die ultraliberale aandachtstrut Ayaan Hirsi Ali er ook iets mee te maken heeft.

K

Kickstarter

http://www.kickstarter.com

Crowdfunding is de toekomst. Allez, dat hopen veel beginnende organisaties toch.

L

La Corneille Noire

https://www.facebook.com/LaCorneillenoire 

This one's for the ladies! Op het gevaar af lange discussies over mijn eigen geaardheid op gang te brengen, maak ik hier toch reclame voor een goede vriendin die de wereld wil voorzien van zelfgemaakte, uitsluitend uit gerecycleerd materiaal gemaakte handtassen. Er zijn allerlei ontwerpen beschikbaar, maar ze staat ongetwijfeld ook open voor persoonlijke wensen en ideeën. Een echte eigen website is er nog niet, maar dat kan natuurlijk nog komen.

P

Patrouille Ratatouille

http://patrouilleratatouille.be

Interessant Leuvens initiatief dat jongeren in moeilijke situaties opleidt voor een gastronomische job. Het gevolg is dat ze vaak worden ingehuurd om tijdens allerlei evenementen goedkopen en kwalitatieve hapjes te serveren, wat natuurlijk in ons aller voordeel is.

R

Richard Dawkins Foundation for Reason and Science

http://richarddawkinsfoundation.org

Bewonderenswaardige stichting die wetenschap boven bijgeloof stelt in een wereld die steeds meer in de omgekeerde richting evolueert. Ik heb eens gelezen dat de 21e eeuw zou worden gekenmerkt door de heropleving van de nood aan spiritualiteit. Ik beschouw mezelf dan ook als een mens van de 22e eeuw.

S

Single Seat for the European Parliament

http://www.singleseat.eu

Een gratis vat is geen verspilling. Dit wel. Tijd om dat Europees Parlement voor eens en voor altijd een vaste stek te geven.

Soviet Music

http://www.sovmusic.ru/english/index.php

Een collectie strijdliederen uit de oude doos. Ideaal om Vlaams-nationalisten te irriteren, want om een of andere reden zijn die meer tegen sociale voorzieningen dan voor hun eigen taal of cultuur. August Vermeylen draait zich om in zijn graf. Er bestaat uiteraard ook een Russische versie van deze site.

Stiefel Free Thought Organisation

http://www.stiefelfreethoughtfoundation.org

Deze Amerikaanse miljonair wijdt zijn leven aan het verspreiden en aanvaardbaar maken van het atheïsme. Het is eens iets anders, zeker in vergelijking met die honderden miljonairs die geld besteden om overheden om te kopen, te lobbyen voor nog grotere belastingvoordelen, conservatieve denkgroepen te steunen en progressieve initiatieven de nek om te wringen. Eindelijk eens eentje die zijn geld voor een nuttig doel aanwendt.

W

Web Applications Idex

http://www.go2web20.net
Site waarop honderden applicaties kunnen worden gevonden die het digitale leven vergemakkelijken. Het hangt er natuurlijk van af wat een bezoeker specifiek nodig heeft, maar hier is voor zo wat iedereen wel iets handigs te vinden.

Y

Yesmen

http://theyesmen.org

Een organisatie van zelfverklaarde oplichters die hun intelligentie gebruiken als wapen tegen de bedrijfsterreur die het kapitalisme op ons laat neerdalen. Als ze ooit een standbeeld krijgen, hebben ze ongetwijfeld de ceo van Goldman Sachs ervan weten te overtuigen dat het een eerbetoon aan de vrije markt is, uitgerust met verborgen camera's om de gegevens van actievoerders rechtstreeks aan de leveranciers van direct marketing te bezorgen.