Tegendraads Leuven

A

Albatros

http://www.fuifzaal-albatros.be

Lokale fuifzaal, naar eigen zeggen zeer betaalbaar, volgens anderen redelijk betaalbaar. Vaak een complete puinhoop, maar wel uitgebaat door LOKO, de Leuvense Overkoepelende Kringenorganisatie, en bijgevolg niet in handen van een of andere lokale zakkenvullende middenstander die zich enkel interesseert in manieren om zijn inkomsten te verhogen.

Alma Dolorosa

http://www.wix.com/almadolorosa/home

Liederen uit de Renaissance en de Middeleeuwen, mooi en met overtuiging gebracht. Dit is waar al die gothic vandaan komt. Tracht tijdens hun concerten vooral de hilarische bindteksten niet te missen.

B

Bart Duriez

http://www.bartduriez.com

De site van fotograaf en ontwerper Bart Duriez, destijds verantwoordelijk voor de affiches van Musiques Dépassées en tal van andere undergroundiniatieven. Een fantastisch mens. Het is een hele eer met hem te mogen samenwerken. Zo getalenteerd als hij zijn er niet velen. Het genie van zijn generatie. Na zijn overlijden zal geen straat, maar heel de stad naar hem worden vernoemd. Voor wie het nog niet door had: hij heeft de wachtwoorden en de broncodes van deze site in zijn bezit.

Baudouins Morts

http://www.wmrecordings.com/?s=les+baudouins+morts

De ultieme cultband Les Baudouins Morts heeft geen eigen site meer, maar hier kan bijna het volledig oeuvre gratis en voorzien van een Creative Commons license legaal worden gedownload, gratis artwork ingebrepen.

Bunkerleute

http://www.bunkerleute.be

De organisatie die de gothic-scene in Leuven in leven houdt en uitlaatkleppen biedt. Ondanks de vele 'personeelswissels' na meer dan tien jaar nog steeds bijzonder actief.

C

Café Belge

http://www.facebook.com/pages/Caf%C3%A9-Belge-Leuven/154278367916247

Een van de meer alternatieve cafés op de voor de rest vrij teleurstellende Oude Markt in Leuven. Helaas hebben ze enkel een facebookpagina en geen eigen website. Zo veel kost dat nochtans niet.

Cinema Zed

http://www.cinemazed.be

Onafhankelijke cinema in Leuven, gevestigd in de gebouwen van kunstencentrum Stuk. Het enige lokale alternatief voor de platvloerse mediocriteit en hebzucht van Kinepolis.

Clockwork quizploeg

http://www.clockworkquiz.be/

De enige overlevende afdeling van het beruchte jeugdhuis Clockwork wint in binnen- en buitenland de meest begeerde trofeeën en organiseert op regelmatige basis aartsmoeilijke quizavonden vol subversieve vragen die menig deelnemer gefrustreerd en bezweet huiswaarts hebben gestuurd. Behoren tot de wereldtop is ook een manier om van de maatschappelijke norm af te wijken.

Consumentenmeldpunt van het FAVV

http://www.favv-afsca.fgov.be/meldpuntconsument

Deze mensen jagen al die zakkenvullende pseudo-restauranthouders die ons constant bedriegen met minderwaardige producten angst aan. Laat ze de zweep van de consument maar eens voelen. Wie geen hygiëne kan garanderen of kwaliteit kan leveren, moet geen eigen zaak openhouden. Ik plaats deze link ook in de categorie 'Tegendraads Leuven'. Beschouw het als een suggestie...

D

Depot Muziekcentrum

http://www.hetdepot.be

Het Leuvens muziekcentrum Het Depot is een vzw die zijn subsidies aanwendt om grote en kleine groepen een kans te geven op te treden in een stad die voor de rest amper nog zalen overhoudt. Na de concerten zijn er regelmatig afterparties tijdens dewelke Malcolm Nix carte blanche krijgt om de aanwezigen in de sfeer te brengen of te houden.

F

Flahaut

http://www.myspace.com/flahaut

Hiphop van de voormalige zanger van Les al even voormalige Baudouins Morts. Hilarische teksten, maar dat viel natuurlijk te verwachten. Hier en daar manifesteert zich trouwens een ongezonde fascinatie voor tweederangs-kungfufilms.

G

Gert Kleinkunst

http://www.gert-kleinkunst.be/

Kleinkunstenaar van eigen bodem, ook deeltijds actief als drummer van Obnoxious Absurdities. Afwisselend mooi en grappig, maar altijd genadeloos kritisch voor wat zich te lande een samenleving durft te noemen. Persoonlijke favoriet: 'Niemand is nog tevreden', dat moeiteloos naast de zogenaamde klassiekers uit de vroege jaren 70 kan staan.

I

Interview Donder, Hel & Hagel in Peek-a-boo

http://www.peek-a-boo-magazine.be/en/interviews/donder-hel-hagel-2017

Mijn interview met een veelbelovende band uit het Leuvense.

L

Leather and Hell

http://www.myspace.com/leatherandhell

Hilarische black metal-parodie. Live onweerstaanbaar, maar eigenlijk ondood.

Leuvense Biertherapeuten

http://www.lbt.be

De site van de Leuvense Biertherapeuten, oftewel de Leuvense afdeling van vzw Zythos, een organisatie die haar bierproeverijen vaak door DJ-sets van Malcolm Nix laat opluisteren.

Leven in Leuven

http://leveninleuven.be

Een blog die nu nog veel te braaf is. Misschien moeten we daar samen iets aan doen. De inhoud kan het leven in de stad enkel beter weerspiegelen als er ook mensen de moeite doen daar iets over te schrijven.

Libertad

http://www.libertad.be
De traditioneel 11 maanden per jaar niet up-to-date gehouden site van een van de weinige Leuvense cafés waar mensen met een IQ hoger dan 95 langer dan vijf seconden willen blijven.

M

Malcolm Nix

http://www.malcolmnix.be

Dit is een poging om het wereldkampioenschap 'Overbodige Links' te winnen. Ik denk dat we kans maken...

Massis

https://www.facebook.com/MASSISband

Dit is de nieuwe band van de broertjes Reynders, ooit nog de ruggengraat, alsook darmen en lever, van het legendarische Heibel en nadien nog te bezichtigen in groepen als Triptich, Cloaca en Cabron, ditmaal aangevuld met op gitaar de drummer van wijlen Dead Souls, nog steeds de beste Joy Division tribute band aller tijden. Voorlopig is er enkel een facebookpagina, maar als er ooit een echte site komt, zal ik deze post natuurlijk aanpassen.

N

Netwaves

http://netwaves.org

Organisatie gefocust op allerlei muziek die met een Creative Commons license wordt gemaakt en verspreid. De Leuvense tak is zeer actief en organiseert allerlei avonden vol muziek waar de oplichters van Sabam niets aan verdienen.

O

Obnoxious Absurdities

http://www.obnoxiousabsurdities.be/

Leuvense punkband met weinig respect voor, wel, alles.

Onderstroom Records

http://www.onderstroomrecords.net/shop

Een onafhankelijk label uit het Leuvense dat zich specialiseert in postpunkreleases, vooral uit de kelders van al lang vergeten Belgische groepjes. Het is trouwens een vzw en de initiatiefnemer wordt niet door winstbejag gedreven.

R

Radio Scorpio

http://www.radioscorpio.be/

De lokale stadsradio die tenminste al één frequentie vrijwaart van hypercommerciële rotzooi. Totaal reclamevrij en alleen daarom al beter dan de rest.

Red Light Rumors

http://www.reverbnation.com/theredlightrumors

Punky garagerock of zoiets. Uit het Leuvense of zoiets. Een lijst van de groepen waar de leden vroeger nog in hebben gespeeld, zou zoveel terrabytes in beslag nemen dat het internet op aarde zou neerstorten.

Rockcafé Leuven

http://www.facebook.com/pages/Rock-Caf%C3%A9-Leuven/217186875042980

Het café met de extreemste muziek op de Oude Markt in Leuven. Helaas hebben ze geen eigen site en moeten we het met deze facebookpagina stellen. Bizar voor een café dat zo veel concerten organiseert. Hoewel de naam weinig goeds voorspelt, maakt dit etablissement deel uit van de echte underground. Wie er al is geweest, weet wat ik precies bedoel.

S

Sojo

http://sojovzw.be

Eeuwenoud jeugdhuis dat onderdak biedt aan de extreemste concerten in het Leuvense. Goedkoop te huren voor alles en iedereen die een beetje ter linkerzijde staat. De afkorting staat niet voor niets voor 'Socialistische Jongeren' en het gebouw is eigendom van een van die vele vzw's uit de sp.a-zuil.

Stuk Kunstencentrum

http://www.stuk.be

Soms valt er wel eens iets interessants te beleven in het Leuvense kunstencentrum. Soms. De prijzen in het café zijn vrij duur omdat het bestuur resoluut weigert iets 'in het zwart' te doen. Dat zegt ook al veel over al die andere cafés.

U

U-Boat

http://www.uboatmusic.be

Leuvense band die liever muziek speelt dan geld verdient. Misschien verandert dat nog als hen eenmaal echt geld wordt aangeboden, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Ulrike's Dream

http://www.ulrikesdream.net

Leuvense crustpunk met weinig commercieel potentieel. En dan? Dat zei Joe Meek ook over The Beatles en David Bowie. Ik moet ermee leren leven niet altijd gelijk te krijgen.

Usual Suspects

http://www.myspace.com/usualsuspectspunx

Officieel bestaat de band niet meer, maar het blijft een van de beste exportproducten die Leuven ooit heeft voortgebracht. Volgens sommigen spant Stella Artois de kroon, maar Jupiler is sowieso al beter. De grote vraag is nu of ze het ooit de moeite zullen vinden opnieuw samen te komen. Als Take That de mensen een reünie door de strot mag duwen, mogen Leuvense anarchoskapunklawaaimakers dat ook.

V

Vi-Tes

http://www.vi-tes.be

De Leuvense fietskoerier, ideaal voor kleine pakjes die men thuis wil krijgen.