Malcolm analyseert: de parlementaire stommiteit van deze week

Meestal zijn het de Vlaams-nationalisten en andere verdedigers van de kracht van verarming die hier met veel ergernis en ook wel wat leedvermaak door de spreekwoordelijke vleesmolen worden gehaald, maar ook de linkerzijde ontsnapt niet aan mijn aandacht. Ditmaal is het de beurt aan de heer Björn Rzoska [1], voorzitter van de Groen-fractie in het Vlaams Parlement.

Op donderdag 19 maart 2015 had de heer Rzoska het in de commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Parlement over de eventuele invoering van het wegenvignet voor vrachtwagens in het Vlaamse Gewest. Volgens hem dringt een vergelijking met de tarieven in het buitenland zich op. Naar aanleiding daarvan zei hij het volgende:

“Heel wat landen, zoals Tsjechoslowakije of Polen, hebben hun eigen tarieven.”

Ik vind eigenlijk dat iemand die politiek actief is, die zich een verdediger van de Europese gedachte noemt en die vindt dat hij voldoende competent is om (een gedeelte van) het volk in hogere organen te vertegenwoordigen, zou mogen weten dat dit voormalige Oostblokland op 1 januari 1993 in de landen Tsjechië en Slowakije is gesplitst.

Pikant detail: de man is van opleiding historicus, heeft voor het Vlaams Centrum voor Volkscultuur gewerkt, noemt zichzelf op zijn website [2] een internationaal erkend mondelinge geschiedenis en werkt zelfs als docent cultuurbeschouwing aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij heeft zelfs een boek over de omgeving van Lokeren tijdens de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd.

Blijkbaar is die opleiding toch wat overroepen. Ik kan zelfs niet beweren dat het om een eenmalige en hoogst uitzonderlijke vergissing gaat. Op zijn website staat namelijk ook iets te lezen over de verkiezing van Wouter Vanbesien en Björn Rzoska tot respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van Groen in 2009:

“Het duo Van Besien-Rzoska haalt het en leidt sindsdien de partij.”

Ik vind dat iemand die in het bestuur van Groen zetelt toch zou mogen weten dat die partij al sinds 15 november 2014, oftewel al meer dan vijf maanden, wordt geleid door Meyrem Almaci. Hij zou ook mogen weten, wat misschien nog belangrijker is, dat hij sinds diezelfde datum zelf geen ondervoorzitter meer is.

Ik zou hier met gemak een conclusie uit kunnen trekken, maar ik vraag me af of het zou helpen.

-----------------
[1] Ik ben te lui om de officiële fonetische tekens op te zoeken, maar de correcte uitspraak lijkt ergens op 'Zjoska'.
[2] Neem hier gerust zelf een kijkje.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.