Malcolm is en blijft: een ongelovige en een DJ

Dit bericht is vooral bedoeld voor wie het na de recente gebeurtenissen nog aandurft een concertzaal te bezoeken. Ik laat me niet door idioten met een verstoord mens- en wereldbeeld terroriseren en zal dan ook draaien op donderdag 19 november in muziekcentrum Het Depot, na de concerten van Ex-RZ en The Stranglers, en op zaterdag 21 november in jeugdhuis Sojo, na de concerten van Gert en Armand. Normaal gezien, zou ik zeggen dat iedereen welkom is, maar dat laatste moet in de huidige context natuurlijk enigszins worden gerelativeerd.

Het is natuurlijk mogelijk dat er een moordcommando binnenvalt en we allemaal worden neergeschoten, maar ik weiger me dat aan te trekken. Zo groot is dat risico trouwens ook niet, hoor. In Parijs zijn er vier sukkels met een minderwaardigheidscomplex die zich eens belangrijk wilden voelen in geslaagd zichzelf op te blazen zonder verder noemenswaardige slachtoffers te maken. Wat een prutsers. In de zaal Bataclan waren ze wat succesvoller, maar zelfs daar zijn ze er niet in geslaagd de mensen op het podium te raken. Ze stonden nochtans op een verhoog en alle lichten waren op hen gericht. Krijgen ze eens de kans de wereld van een slechte band te bevrijden en slaan ze weer de bal mis. Getuigt dit van weinig respect en slechte smaak? Je suis Charlie. Als we met de profeet mogen lachen, mag dit ook.

Het is alleszins tijd voor wat sombere muziek uit de punk/wave-periode. Net als toen, zijn we weer gereduceerd tot kleine pionnetjes op het speelveld van machtige heersers die mensen opofferen om hun eigen positie te versterken. Wie hieruit de conclusie trekt dat er meer controle en repressie moet komen, slaat de bal volledig mis. Wat we nodig hebben, is een samenleving waarin het onderscheid tussen demografische groepen niet meer wordt gemaakt, maar dat zal nog niet voor morgen zijn.

IS schiet geen concertgangers neer omdat de Westerse landen als reactie plots zouden besluiten hun handen van het conflict in het Midden-Oosten af te trekken. De bedoeling is net repressie uit te lokken, want dat zou de allochtonen in onze landen in hun armen drijven en op die manier zouden ze net meer en niet minder volk voor hun heilige oorlog kunnen werven. Ik doe hier niet aan mee. Sommigen zullen allicht vinden dat dit zeer cynisch klinkt, maar we verliezen beter nog een paar honderden mensen aan aanslagen dan miljoenen mensen aan een onderdrukkend apparaat dat alle inwoners van ons continent weer naar de 19e eeuw zou terugvoeren.

Ik zal donderdag en zaterdag op het podium staan en plaatjes draaien die haast uitsluitend door ongelovigen zijn gemaakt. Ik ben daar trots op. Ik ben en blijf een goddeloze en ik laat me liever neerschieten dan ooit iets anders te beweren. Er is geen god. Er zijn enkel decibels.

Meer informatie over de concerten is hier en hier te vinden.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.