Malcolm kijkt: niet naar vuurwerk op oudejaarsavond

Ik heb net vernomen dat de stad Leuven en enkele andere centrumsteden het jaarlijks vuurwerk op oudejaarsavond hebben geannuleerd. De officiële reden is de terreurdreiging. Blijkbaar vreest men aanslagen tijdens deze drukke nacht en wil men de veiligheid vooropstellen. Nu kan dat vuurwerk mij persoonlijk gestolen worden, maar ik weet dat veel mensen daar naar uitkijken en ik stel me dan ook een eenvoudige vraag bij deze beslissing.

In sommige steden zullen rond middernacht veel mensen in het centrum bijeenkomen zonder vuurwerk. In andere steden zullen op datzelfde tijdstip ongeveer even veel mensen bijeenkomen en naar het vuurwerk kijken. Kan iemand mij eens uitleggen waarom die eerste groep veiliger is voor eventuele terreuraanslagen dan die tweede groep? Dat er in de lucht al dan niet wat artificiële ontploffingen te zien zijn, interesseert toch geen enkele terrorist? Volgens mij is die enkel op zoek naar een grote samenscholing van mensen, wat de beweegreden van die mensen ook moge zijn.

Ik sta open voor tegenargumenten, maar volgens mij is dit het zoveelste voorbeeld van de paniek die onze politieke klasse de voorbije maanden in zijn greep heeft gekregen. Nu ja, klasse. De politieke kudde is waarschijnlijk meer van toepassing. Hebben we die mensen nu echt verkozen om dan te merken dat ze net even vatbaar zijn voor massahysterie als kippen die 's nachts de vos rond het hok horen sluipen en geen beter verdedigingsmiddel weten te bedenken dan wat nutteloos gezamenlijk gekakel?

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.