Malcolm meldt: nog een afgelasting en lacht tegelijkertijd ook met een paar Britten

Ik heb net vernomen dat het concert van Tom Robinson in muziekcentrum Het Depot vanavond, woensdag 25 november 2015, is afgelast. Op zich is dit slecht nieuws voor de liefhebbers [1], maar daar wil ik het eigenlijk niet over hebben.

 

In tegenstelling tot wijlen Armand, om een recent voorbeeld aan te halen, kan Tom Robinson zich niet beroepen op een hardnekkige longontsteking of op een plots overlijden. De reden waarom zijn concert is afgelast, is een stukje belachelijker.

 

Tom Robinson tourt momenteel om zijn nieuw album, getiteld “Only the now”, te promoten. In de studio kon hij genieten van het goed gezelschap van mensen als TV Smith of Billy Bragg, maar die spelen uiteraard niet mee tijdens de liveconcerten. Daarvoor heeft hij een begeleidingsband samengesteld en die selectie is blijkbaar niet op basis van de juiste criteria verlopen.

 

Maar liefst twee muzikanten die deel van de begeleidingsband uitmaken en die bijgevolg in België een aantal expliciet tegen de oorlog in het Midden-Oosten gerichte songs zouden moeten spelen, weigeren vanuit Engeland naar Leuven te reizen. Hun trein zou immers door Brussel moeten en dat is volgens hen veel te gevaarlijk. Ze zijn, met andere woorden, bang om te worden opgeblazen tijdens hun ongeveer 20 minuten durende tocht door wat ondertussen de meest militair beveiligde stad van Europa is.

 

Om te illustreren hoe belachelijk hun reactie is, volgt hier een fictieve maar tegelijkertijd zeer realistische dialoog [2] tussen terroristen die Brussel als uitvalsbasis hebben.

 

Baardige Ahmed: Strijdmakkers, we moeten ons bezinnen over ons plan. Brussel wordt tegenwoordig te streng bewaakt. Het lijkt me niet haalbaar in deze stad nu een succesvolle aanslag te plegen.

 

Fanatieke Youssef: Helemaal mee eens. We kunnen natuurlijk gewoon wachten tot het dreigingsniveau weer daalt. Lang zal dat niet duren als er gedurende enkele weken niets gebeurt. Bovendien kosten al die soldaten de overheid veel te veel geld. We moeten geduld hebben en later toeslaan.

 

Baardige Ahmed: Of rijden naar een andere stad van strategisch belang. Wuustwezel, of zo. Daar zijn ook geschikte doelwitten te vinden en in de wijde omtrek valt geen soldaat of machinegeweer te bekennen.

 

Fanatieke Youssef: We hebben dus twee opties om al hun maatregelen te omzeilen. Onze opdrachtgevers in Ryad zullen tevreden zijn.

 

Baardige Ahmed: Mosul, Youssef, Mosul. Die verwijzingen naar Saudi-Arabië kunnen we beter achterwege laten. Ge weet maar nooit of de microfoon van onze Samsung smart-tv wel uitgeschakeld is.

 

Benny de bekeerling: Het maakt niet uit. De decadente Westerlingen kunnen deze oorlog niet winnen. Ze zijn zo zwak dat ze zich door hun vrouwen laten tegenspreken. Dat komt van al dat varkensvlees dat ze blijven eten. Zelfs de minister die ons moet bestrijden, is er naar vernoemd. Ons zullen ze niet snel vatten.

 

Fanatieke Youssef: Dat klopt, maar eigenlijk blazen we ons vooral op om er zelf voordeel uit te halen. Het maakt niet uit of we veel slachtoffers maken. Zo lang we maar in het paradijs worden toegelaten, is het al goed.

 

Benny de bekeerling: Zouden we dan eigenlijk niet beter in Syrië gaan vechten? Daar kunnen we toch ook de martelaarsstatus verdienen?

 

Baardige Ahmed: Als ge er nog op tijd geraakt voor de Koerden alles onder de voet lopen. Nog een geluk dat de Turkse regering nu Westerse steun krijgt om ze te bombarderen.

 

Baardige Ahmed: De Westerlingen snappen zelf niet eens waarom ze een verloren strijd wanhopig trachten te winnen. Vroeger hebben ze alle moeite van de wereld gedaan om de communisten en de socialisten overal in het Midden-Oosten te verjagen. Die vochten nochtans enkel voor een goed leven. Nu moeten ze tegen ons vechten en het enige wat wij willen, is goed sterven. Ze hebben hun eigen graf gedolven.

 

Benny de bekeerling: Wacht, is het dan niet normaal dat ze zich bang voelen en zich niet meer op straat durven te vertonen?

 

Baardige Ahmed: Neen, het is gewoon een massapsychose. Eigenlijk hoeven we zelfs niet veel aanslagen meer te plegen. Ermee dreigen is genoeg om de hysterie in stand te houden.

 

Fanatieke Youssef: Goed, maar wat doen we nu concreet?

 

Baardige Ahmed: We drinken nog wat kruidenthee. De storm hierbuiten zal wel overwaaien zodra de regering de factuur van al die overuren kloppende agenten en soldaten te zien krijgt. Nu ja, ze kunnen nog altijd besparen in de sociale zekerheid. Ik lig daar niet van wakker. Als aspirant-zelfmoordterroristen hebben wij toch niets aan een pensioenstelsel.

 

En dan volgt nu de kers op de taart. Volgens de websites van Tom Robinson en van Het Depot is het concert niet echt afgelast, maar enkel uitgesteld. Dit betekent dat een nieuwe datum zal worden vastgelegd en dat de tickets geldig blijven. Misschien is het maar best dat ik bovenstaande dialoog niet in het Engels heb geschreven.

 

-------------

[1] Ik heb Tom Robinson ooit live gezien, in het Leuvense café Bebop of all places, en ik vond dat best aangenaam. Sympathieke mensen die enkele goede songs hebben geschreven, zijn in mijn ogen altijd welkom op een plaatselijk podium.

[2] Vertaald uit een combinatie van Arabisch en Frans met een zwaar accent.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.