Malcolm stuurt een bericht: aan de nieuwe coalitie in Leuven

Beste sociale ecologisten, ecologische socialisten en inhoudelijk beperkte aanhangsels,

Het is een verstandige zet een coalitie met drie partijen te maken. Een overschot van een enkele zetel is veel te riskant en bovendien hebben jullie op deze manier de oppositie in een lastig parket geplaatst. De PvdA is te klein om een reƫle impact op de resultaten te hebben, het Vlaams Belang wordt bewust genegeerd en Open Vld wordt nu nog meer dan vroeger door iedereen uitgelachen. In de praktijk zal de N-VA de enige echte oppositiepartij zijn, wat betekent dat de verdedigers van identiteit en kapitaal zich met betrekking tot een of ander onderwerp sterk genoeg moeten profileren om in 2024 het verschil te maken. Dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt.

Alleen moeten jullie zich natuurlijk ook profileren. Het zou zeer onverstandig zijn nu zelfgenoegzaam achteruit te leunen, hier en daar een paar groene maatregelen te nemen en er dan maar van uit te gaan dat de kiezer jullie zal blijven steunen. Mo, zoals we hem blijkbaar moeten noemen, heeft het tijdens de campagne vaak gehad over zijn wens de mensen te verbinden in plaats van te verdelen, een streven dat de rest van de meerderheid met plezier onderschrijft. Wel, niets verbindt de mensen doeltreffender dan een gemeenschappelijke vijand. Het is een les die rechts al lang heeft geleerd.

Wat ik bedoel, is dat de meerderheid de strijd moet aangaan met een gemeenschappelijke vijand. Die vijand moet aan een aantal criteria voldoen. De vijand mag geen andere politieke partij zijn, want dat levert enkel het partijpolitiek gebekvecht op dat zo veel mensen tegen de borst stuit. De bevolking moet zich in deze strijd herkennen, wat betekent dat het ook de vijand van de mensen moet zijn. Het mag geen al te gemakkelijke tegenstander zijn, wat betekent dat iedereen het gevoel moet hebben dat het ook een echte strijd is. Tot slot moeten de praktijken van de vijand bijzonder verwerpelijk zijn, wat betekent dat de oppositie hem niet kan steunen zonder daar zelf het slachtoffer van te worden.

Rechtse populisten hebben al lang dergelijke vijanden geselecteerd, met de al dan niet vermeende salafisten in migrantenwijken als geslaagdste voorbeeld. Nu is het de beurt aan de linkerzijde om zich te bewijzen en opnieuw een hoop mensen aan hun zijde te krijgen. In Leuven ligt de kandidaat-tegenstander alvast voor de hand. De keuze ligt zodanig voor de hand dat zelfs de kleinste aanzet tot vijandigheden tot luid applaus zou leiden.

Ik heb het natuurlijk over de huisjesmelkers. Ik denk dat iedereen het wel beu is hoe de immobiliƫnmarkt in Leuven in handen is van gewetenloze uitbuiters. Zij zijn de vijand van de Leuvenaar. Dat klinkt theatraal, maar ze komen echt in aanmerking voor een dergelijke omschrijving. Er zijn in Leuven letterlijk duizenden wooneenheden, van studentenkoten tot rijhuisjes, in handen van mensen die zeer dure prijzen aanrekenen, hun eigendommen verwaarlozen, alle regels overtreden en geen seconde wakker liggen van de nadelen die andere mensen van hun hebzucht ondervinden. Die mensen hebben lang genoeg van onze woonomgeving hun speeltuin mogen maken.

Jullie nieuwe coalitie zou allerlei maatregelen kunnen nemen. Ik denk dat niet enkel aan meer controles of hogere boetes, zoals de leegstandtaks, maar ook aan manieren om de bevolking te helpen. Jullie zouden, bijvoorbeeld, een infopunt kunnen openen waar de slachtoffers van huisjesmelkers gratis [1] juridisch en administratief advies kunnen krijgen over manieren om de strijd met hun huisbaas aan te gaan. Met dat infopunt zouden jullie zich kunnen profileren als een stadsbestuur dat niet enkel mooie woorden produceert, maar in de praktijk ook daadwerkelijk kant durft te kiezen, voor de bewoners en tegen de uitbuiters.

Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld. Misschien heeft iemand anders wel een veel beter idee. In elk geval moeten jullie ervoor zorgen het initiatief in handen te houden. De N-VA heeft voldoende zetels om een zeer actieve oppositie te kunnen voeren en zal al vanaf de eerste dag [2] op zoek gaan naar twistpunten waarover de bevolking in twee kampen kan worden verdeeld. Om dat te vermijden, moeten jullie meteen zelf een vijand aanduiden waarover iedereen het eens kan zijn. Dat werkt verbindend, zelfs al zouden sommigen onder jullie het allicht liever anders zien. Met menslievendheid alleen zullen we er niet komen. Politiek is hard en de N-VA zal jullie niet sparen. De aanval is soms de beste verdediging.

-----------------
[1] Of althans gratis voor hen. Indien een overheid een dienst aanbiedt zonder de kosten aan te rekenen, wordt die last door heel de gemeenschap gedragen. Het is gratis voor de gebruiker omdat het niet gratis is voor iedereen. Dat noemen ze solidariteit.
[2] Eigenlijk klopt dat zelfs niet. Hoewel de nieuwe gemeenteraad pas op 1 januari 2019 actief wordt, zijn de oppositiepartijen natuurlijk nu al bezig hun ondermijningscampagne voor te bereiden.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.