Malcolm vindt: een gelijkgestemde ziel die al jaren uit het zicht was verdwenen

Hoewel het gratis en gemakkelijk te vinden is, lees ik in feite niet vaak Metro. Op 3 december 2013 heb ik echter nog eens een exemplaar vastgenomen [1] en ik heb er geen spijt van. Op pagina 14 vond ik immers een interview met Piet Maris, de zanger-accordeonist van Jaune Toujours, een mens waarmee het contact al jaren geleden is verwaterd.

Op zich klinkt dat allemaal niet zo opwindend en het is zeker niet mijn bedoeling deze blog te misbruiken om constant namen te laten vallen in de hoop zo zelf ook belangrijker over te komen. Ik denk trouwens ook niet dat dit zou lukken. Dat ik in een ver verleden in een duister krot of recenter in de backstage van Het Depot ooit met iemand heb gepraat die veel bekender is dan ik ooit zal worden, betekent langs geen kanten dat die mens mij blindelings zou bewonderen. Meer dan een anekdote houdt een mens daar in feite niet aan over.

Dit interview heeft me specifiek geraakt omwille van de laatste alinea, waarin Piet Maris uitlegt wat de relevantie van muziek volgens hem is. Ik citeer: “Ik denk dat iedereen het er ondertussen wel over eens is dat muziek, en kunst in het algemeen, de wereld niet kan veranderen. Al hoop ik ergens een beetje van wel, natuurlijk. Maar als ik realist ben dan denk ik dat muziek wel een steun en een troost kan zijn voor al die mensen die wel degelijk proberen om de wereld te veranderen. Daar geloof ik dan weer heel sterk in.”

Wel, dat is nu eens helemaal wat mij al die jaren als DJ, organisator van concerten en fuiven, uitbater van jeugdhuizen en maker van radioprogramma’s [2] heeft gemotiveerd. Muziek is in mijn ogen meer een bindmiddel dan een medium of een kunstvorm. Een bepaalde muzikale programmatie brengt bepaalde mensen samen die een bepaalde sfeer creëren. Die sfeer kan de aanwezigen dan weer energie, inspiratie en vooral een gevoel van samenhorigheid schenken. Dat is voor mij genoeg. Als ik daar een steentje toe kan bijdragen, doe ik het met plezier. Als dat niet meer lukt, wordt het allemaal een zinloze routine die even goed door wat software kan worden overgenomen.

-------------
[1] Ik zou hier graag een link naar het artikel op de site van Metro plaatsen, maar op die site kan helaas enkel de krant van die dag worden gelezen.
[2] Allemaal activiteiten die ik ooit in mijn leven nog heb ontplooid, zij het niet altijd met even veel of zelfs maar enig succes.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.