Malcolm zag en hoorde: dat met muziek toch nog een boodschap kan worden verkondigd

Het zal velen allicht verbazen, maar onder lichte huiselijke druk heb ik naar de openingsceremonie van de Olympische winterspelen gekeken. Veel show, dure effecten en breed lachende atleten, natuurlijk, maar halverwege de plechtigheid viel me iets heel anders op, iets dat helemaal niets met de komende wedstrijden te maken had.

Een groot gedeelte van de ceremonie werd in beslag genomen door een haast eindeloze parade van landenploegen, van de Jamaicaanse bobsleeërs tot een legioen Zwitserse skiërs. Rusland, officieel de Russische Federatie, kwam als organisator laatst aan de beurt. Op de achtergrond weerklonk heel de tijd allerlei techno, volgens de commentatoren afkomstig van een aantal succesvolle Russische DJ's. De meeste nummers, voor zover we het zo kunnen noemen, hadden geen tekst en volgden hetzelfde stramien van synthriedeltjes en geprogrammeerde baslijnen. Toen de Russische afvaardiging vol zelfvertrouwen over het plein marcheerde, werd echter een heel ander plaatje opgezet.

De DJ zette een nummer waarvan de tekst uit een enkele sample bestond. Die sample luidde als volgt: 'They're not  gonna get us'. Het zinnetje is afkomstig uit het nummer 'Not gonna get us', op zijn beurt afkomstig uit de cd '200 mph in the wrong lane' van t.A.T.u., een Russische band [1] met twee zangeressen die er een openlijk lesbisch imago op nahielden [2].

Is dit een toeval? Is het gewoon een toeval dat de DJ dit nummer opzette toen de Russische atleten, vertegenwoordigers van een homofoob [3] regime, verschenen? Is het een toeval dat de gewezen KGB-agent Poetin [4] absoluut niet blij keek terwijl de helden van zijn eigen natie hun atletische ambities aan de camera's lieten zien? Volgens mij is dit geen toeval, maar een weinig subtiele boodschap aan het adres van de dictator zelve. Eindelijk wordt muziek nog eens gebruikt om het gezag te ondermijnen en de machtigen der aarde duidelijk te laten weten dat ze kunnen ontploffen. Ik ben benieuwd of de DJ van dienst overmorgen toevallig bij een verkeersongeluk om het leven zal komen.

------------------
[1] Ik zou hier wel een of andere link willen zetten, maar de band heeft sinds de split in 2011 blijkbaar geen eigen website meer.
[2] Het waren trouwens niet echt lesbiennes. Het imago maakte gewoon deel uit van de marketing. De teksten daarentegen konden niet verkeerd worden geïnterpreteerd en choqueren nu allicht nog steeds een hoop conservatieve Russen.
[3] Homofobie is natuurlijk geen goede omschrijving. Homofobe mensen hebben geen fobie ten aanzien van homo's. Ze zijn bang van vrouwen en ze kanten zich bijgevolg tegen iedereen die de dominantie van de man ondermijnt.
[4] Ik wil trouwens van de gelegenheid gebruik maken om nogmaals duidelijk te stellen dat de Russen wel het domste volk van de planeet moeten zijn. Eerst zijn ze tegen de communisten omdat de KGB hen onderdrukte en vervolgens geven ze het land gewoon cadeau aan een groep ex-KGB'ers die hen uiteraard opnieuw onderdrukken. Het enige wat ze eigenlijk hebben ingeruild, zijn de gratis voorzieningen uit de communistische tijd voor de enkel voor de elite betaalbare voorzieningen van de kapitalistische tijd. Idioten...

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.