Spandoeken

Het is weer een hele tijd geleden dat ik nog een bericht op deze blogsite heb gepost, maar deze week heeft toch weer iets opmerkelijks mijn aandacht getrokken. In Hasselt is een ware spandoekenslag losgebarsten tussen VOKA, ook wel gekend als de Kamer van Koophandel, en het ABVV, ook wel gekend als de socialistische vakbond. Beide hebben hun kantoor langs de Hasseltse Ringweg en beiden hebben een spandoek aan hun geval gehangen om de talrijke voorbijgangers hun standpunt kenbaar te maken.

Op het spandoek van het ABVV staat het volgende te lezen: ‘Kapitalisme schaadt de gezondheid’. Op het antwoord van VOKA staat dan weer het volgende: ‘Voorbijgestreefd syndicalisme schaadt de economie’, vergezeld van een hamer en een sikkel.

Nu hebben beide organisaties allicht allerlei argumenten om hun eigen standpunt kracht bij te zetten, maar de belangrijkste stelling ontbreekt nog op hun gevels, met name ‘Kapitalisme schaadt de economie’.

Wie heeft de bankencrisis in gang gestoken? De vakbonden? De werknemers? De regering? De kleine man met zijn kleine spaarboekje? Neen, het waren weeral de speculanten, de beleggingsspecialisten en de bankdirecteurs. Elke crisis, met zijn economische inkrimping, muntontwaarding, daling van de koopkracht, werkloosheid en besparingsrondes zijn het gevolg van hun onverantwoordelijke hebzucht. En elke keer opnieuw slagen ze erin de schuld af te wentelen op de ‘onzichtbare hand’ of op de onwil van de rest van de bevolking om de ‘economische realiteit’ onder ogen te zien.

Ik zou graag een uithangbord langs diezelfde Hasseltse ringweg huren om het sloganeske opbod van de belangenverdedigers van de werknemer en de ondernemer aan te vullen. Alleen spijtig dat ik een dergelijk bord enkel van een kapitalistisch bedrijf zou kunnen huren en ik wil mijn gezondheid niet schaden.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.