Over het verdwijnen van een opmerkelijk man

Er is toch één mens die de slotaflevering van Musiques Dépassées niet heeft overleefd. Terwijl ik aan het draaien en anderen aan het feesten waren, heeft Lucas Van Langendonck in het Leuvense ziekenhuis Gasthuisberg de geest gegeven. Ik kan enkel hopen dat er geen causaal verband was. Lucas was gedurende meer dan twintig jaar, voorzover ik weet al vanaf 1984, de uitbater van het bekende café Amedee in de Leuvense Muntstraat. Dit café onderscheidde zich van de rest van de horecakudde door een geheel eigen koers te varen en elke trend of mode volledig te negeren. Het kon dan ook op een zeer trouw publiek rekenen, mensen waarvoor de uitdrukkingen ‘een pint gaan pakken’ en ‘naar de Amedee gaan’ eenvoudigweg synoniemen waren. De vraag is dus waar die mensen nu heen moeten of willen. De kans dat het café openblijft, lijkt me immers klein. De eigenaar/uitbater is dood. Hij heeft vrouw noch kinderen nagelaten. De familieleden die uiteindelijk zijn erfenis in handen zullen krijgen, hebben het café amper tot nooit bezocht en hebben dus alvast geen geïnteresseerde indruk nagelaten. Echt vast personeel was er niet, enkele gelegenheidsmedewerksters niet te na gesproken. Ik zie in elk geval niemand die klaarstaat om de zaak over te nemen. Het initiatief zou al van de klanten zelf moeten komen. In theorie ben ik natuurlijk voorstander van dergelijke collectieve initiatieven van de basis, maar in de praktijk zie ik niet direct voldoende financieel krachtige figuren bij elkaar kruipen om een nieuwe bvba op te richten. Misschien wordt het gemakkelijker de vraag te beantwoorden als we ze eens anders formuleren. Welke cafébaas is bereid, in ruil voor de komst van klanten die het gewend zijn aanzienlijke bedragen aan trappisten en andere zware bieren te besteden, de volgende voorzieningen te treffen?

  • niet al te luide muziek die het voeren van een gesprek met meerdere personen mogelijk maakt
  • een ruim aanbod aan bieren, liefst in properder glazen dan in het originele café
  • een ruim aanbod aan gezelschapsspelen, aangevuld met voldoende tafels om die ook op uit te stallen
  • een tapper die bereid is al te oppervlakkig plebs, te beginnen met studenten getooid in pet en lint[1], de deur te wijzen

Ik vermeld dit hier allemaal niet omdat ik de unieke positie van café Amedee wil benadrukken of zo. Ik vermeld dit hier omdat het verdwijnen van café Amedee zeer duidelijk aantoont hoe triest het met onze stad is gesteld. Met allerlei studentenpopulaties erbij telt Leuven de meeste maanden van het jaar meer dan 120.000 inwoners. Toch slagen we er niet in ook maar een minimum aan diversificatie in ons uitgaansleven in stand te houden. Over de oorzaken van deze situatie zal ik het later zeker nog eens hebben. Eerst laat ik iedereen voldoende tijd om na te denken over de vraag die ik halverwege dit stukje tekst heb gesteld. p.s.: De mensen van Klara, om evidente redenen fans van het café in kwestie, hebben een filmpje gemaakt met de hulp van twee vaste klanten en de overbuur. Het is te vinden op http://www.klara.be/cm/klara/2.1914/1.89514-café-amedee .

----------

[1] Ondanks al onze inspanningen zijn deze symbolen van het conservatisme nog steeds niet uitgestorven.